Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O ENERGETICI: EPS preuzima strujomere. Ako ne potpišu ugovore, kupci odgovaraju za ispravnost i održavanje


Operater distributivnog sistema "EPS distribucija" (ODS) preuzima sve strujomere i instalacije, a time i obavezu i troškove njihovog održavanja. Ovaj proces se sprovodi u skladu sa Zakonom o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 57/2011, 80/2011 - ispr., 93/2012, 124/2012 i 145/2014 - dr. zakon), a plan je da se u upravo započetoj fazi preuzme 650.000 mernih uređaja u Srbiji.

Potrošači ne moraju da potpišu ugovor o preuzimanju, ali u tom slučaju oni ostaju odgovorni za ispravnost i održavanje opreme i uređaja.

Ovo saopštavaju iz "Elektroprivrede Srbije", najavljujući bolje uslove za korisnike. Čitav proces preuzimanja je pravne prirode i predstavlja samo formalnost. EPS je i do sada brinuo o bezbednosti i menjao uređaje gde god je to bilo potrebno. Zakon o energetici propisuje da sva merna mesta treba da budu u vlasništvu operatera distributivnog sistema. Potrošači treba da znaju da, kao i do sada, o svim instalacijama koje se nalaze u stanu oni treba da brinu i da ih održavaju.

Prethodnih dana na adrese građana stizala su obaveštenja od "EPS distribucije" da je potrebno da zaključe ugovor kojim ODS preuzima merne uređaje, merno razvodne ormane, priključne vodove, instalacije i opremu u ormanima. Redakciji "Novosti" obratili su se pojedini potrošači koji imaju kuće i, kako su naveli, sami su finansirali dovođenje struje do svojih domova. Neki su za to svojevremeno izdvojili 4.000 nemačkih maraka. Zanimalo ih je kako sada ODS postaje vlasnik nečega što su oni platili.

- Ukoliko korisnici sistema ne potpišu ugovor o preuzimanju, ostaju odgovorni za ispravnost i održavanje mernih uređaja i navedene opreme, što znači da će snositi sve buduće troškove - odgovaraju iz EPS-a.

Oni ističu da potrošači nemaju nikakve izdatke u vezi sa preuzimanjem strujomera i opreme. Taj postupak, kako navode, ne znači istovremeno i zamenu postojećih mernih uređaja, već će se to raditi u skladu sa propisima. Čitav proces odvija se po fazama. Od ukupno 3,7 miliona mernih mesta, "EPS distribucija" je do sada preuzela njih oko 600.000.

- U sada započetoj fazi, biće preuzeti merni uređaji i oprema korisnika na 163.280 mernih mesta na području Beograda, u Novom Sadu na 168.610, Kraljevu 163.670, Nišu 104.260 i na distributivnom području Kragujevca 50.180 - preciziraju u EPS-u.

Darko Nedović iz "EPS distribucije" ističe da će preuzimanje mernih mesta u nadležnost tog preduzeća doprineti u borbi protiv nelegalnih priključaka i krađe struje. On je naglasio da je primarni cilj unapređenje kvaliteta distribucije električne energije.

Obaveštenje o preuzimanju mernog uređaja i opreme, kao i ugovor u dva primerka, dostavljeni su korisnicima sistema na adresu uručenja računa za električnu energiju - objašnjavaju u EPS-u. - Jedan potpisan primerak ugovora potrebno je vratiti nadležnom ogranku "EPS distribucije" na naznačenu adresu, u roku od osam dana. Ugovor može potpisati samo korisnik sistema ili osoba koja ima zakonsku punomoć. Ukoliko neko nije kod kuće ili iz opravdanih razloga ne potpiše u roku od osam dana, moći će i naknadno to da uradi.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. B. Talijan, 12.01.2021.
Naslov: Redakcija