Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NOVI ZAKON O VOJSCI SRBIJE: Predviđene promene u strukturnoj organizaciji vojske, odnosno, uvođenje novih jedinica i bataljona


Potrebno je da se Zakon o Vojsci Srbije napiše ponovo od prvog do poslednjeg člana, izjavio je Ministar odbrane Aleksandar Vulin i dodao da je na tome već angažovana radna grupa resornog ministarstva.

Novim zakonom jedinicama Vojske Srbije mogli bi biti vraćeni patriotski nazivi iz Prvog svetskog rata - Drinska i Dunavska jedinica, a novine bi, kažu, mogle biti i u strukturnoj organizaciji vojske, odnosno, uvođenje novih jedinica i bataljona.

"Krajem prošle godine ponovo smo formirali dve slavne ratne brigade - 72. i 63, planiramo da formiramo nove jedinice od pešadijskog bataljona u Loznici do brdsko-planinskog bataljona u Priboju. Podigli smo brojnost naših jedinica u Kuršumliji. Vojska jača, postaje brojnija, sve opremljenija, sve naoružanija, sve spremnija da odgovori na izazove koji su oko nas", rekao je Vulin.

Istakao je da će Vojska Srbije i ove godine raditi na unapređenju sposobnosti da se suočava sa sajber pretnjama, jer je to, kaže, "bojno polje" novog vremena.

Vojska bi dobila i nove uniforme koje će imati istaknuta patriotska obeležja, zastavu Srbije i natpis "Za slobodu i čast otadžbine", kao i da bi na uniformama mogle biti prišivene vrpce odlikovanja i značke za primerne vojnike, najbolje strelce i ostala vojnička priznanja.

Dodaje se i da Srbiju očekuje usvajanje strategija kako bi se zakonski dodatno oblikovala politika vojne neutralnosti zemlje.

Izvor: Vebsajt RTV, 12.01.2020.
Naslov: Redakcija