Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O CENTRALNOM REGISTRU OBAVEZNOG SOCIJALNOG OSIGURANJA: Rok za ažuriranje podataka u vezi sa zanimanjima zaposlenih 1. januar 2021. godine


Poslodavci u Srbiji do kraja ove godine trebalo bi da ažuriraju podatke u vezi sa zanimanjima svojih radnika u skladu sa novim, jedinstvenim kodeksom šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti u rada, najavljeno je iz resornog ministarstva.

Članom 6. Zakona o izmenama i dopunama Zakona o Centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja ("Sl. glasnik RS", br. 91/2019) produžen je rok za ažuriranje podataka za još godinu dana, jer je prvobitno za to bio planiran rok do kraja 2019. godine.

Tako su sada poslodavci u obavezi da do kraja 2020. godine obave promene podataka u skladu sa Odlukom o jedinstvenom kodeksu šifara za unošenje i šifriranje podataka u evidencijama u oblasti rada ("Sl. glasnik RS", br. 56/2018).

Kako je rekao ministar rada Zoran Đorđević, veoma je važno što je prvi put, nakon 20 godina, donet novi šifrarnik zanimanja, za zanimanja koja pre dve decenije nisu ni postojala.

Vlada Republike Srbije je u julu 2018. godine usvojila novi šifarnik koji je počeo da se primenjuje od 1. januara 2019. godine i omogućio poslodavcima da prilikom registracije radnika mogu da unose i nova zanimanja. Novim šifarnikom je obuhvaćeno 3.641 zanimanje i kvalifikacija, a njegov deo su i šifrarnici država, opština i naselja u Srbiji.

Kako su tada rekli predstavnici resornog ministarstva, lista je usklađena sa potrebama privrede i tržišta rada u Srbiji, kao i sa međunarodnim standardom.

Među "novim poslovima" našla su se zanimanja koja ranije zvanično nisu bila prepoznata na tržištu rada. Do usvajanja novog jedinstvenog kodeksa šifara u Srbiji je bila u upotrebi lista zanimanja iz 1990. godine, koja je u najvećem delu prevaziđena zbog dinamičnih promena na tržištu rada koje su uslovile nastanak novih zanimanja i nestanak starih.

Primera radi, nisu bila prepoznata neka zanimanja, naročito u oblasti IKT, pa kada su se programeri prijavljivali na evidenciju NSZ nisu mogli da budu prijavljeni pod šifrom programer, jer ona nije bila prepoznata na tržištu rada.

Nova zanimanja su, primera radi, i javni beležnici i izvršitelji, koja ranije nisu postojala, a novim šifarnikom prepoznata su i brojna zanimanja u oblasti bankarskog sektora. Stara klasifikacija objedinjavala je nekadašnje stručne spreme i zanimanje u jednoj, a sada će to biti razdvojeno, jer se radi o dva različita obeležja radno aktivnog stanovništva.

Novi šifarnik važan je, zbog prepoznavanja zanimanja na tržištu, a njegovo uvođenje, kako se ističe, od velike je važnosti i za praćenje i analizu na tržištu rada u Srbiji.

U novom šifarniku zanimanja koji će se, kako kažu nadležni, menjati u skladu sa potrebama tržišta rada našli su se i kućepazitelji, zatim baštovani, sobarice, bebisiterke, ulični pevači i stendap komičari, klupske igračice, krupijei, mađioničari, klovnovi i akrobate, zvonari, kobasičari, frizeri za pse, batleri i somelijeri, hostese...

Izvor: Vebsajt Blic, 09.01.2020.
Naslov: Redakcija