Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SMERNICE ZA UTVRĐIVANJE STVARNOG VLASNIKA STRANKE I SMERNICE ZA EVIDENTIRANJE STVARNOG VLASNIKA REGISTROVANOG SUBJEKTA U CENTRALNU EVIDENCIJU


Uprava za sprečavanje pranja novca je 8.1.2019. godine donela Smernice za utvrđivanje stvarnog vlasnika stranke i smernice za evidentiranje stvarnog vlasnika registrovanog subjekta u centralnu evidenciju.

Ove Smernice namenjene su obveznicima Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017) i njima se daju uputstva obveznicima ZSPNFT–a za utvrđivanje i proveru identiteta stvarnog vlasnika stranke u cilju jedinstvene primene odredaba ZSPNFT–a koje se odnose na stvarnog vlasnika.

Takođe, u ovim Smernicama se daje i prikaz odredaba Zakona o centralnoj evidenciji stvarnih vlasnika ("Sl. glasnik RS", br. 41/2018), kojima je, između ostalog, regulisana obaveza određivanja stvarnog vlasnika registrovanog subjekta i evidentiranja istog u Centralnu evidenciju stvarnih vlasnika pravnih lica i drugih subjekata registrovanih u Republici Srbiji u skladu sa zakonom (u daljem tekstu: Centralna evidencija), koju vodi Agencija za privredne registre (u daljem tekstu: APR), a koje odredbe su od značaja za obveznike Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

Izvor: Vebsajt Uprava za sprečavanje pranja novca, 10.01.2019.