Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NACRT ODLUKE O KUĆNOM REDU U STAMBENIM ZGRADAMA U BEOGRADU: Propisuje se dozvoljeni nivo buke u korišćenju posebnih delova zgrade, kao i uslovi pod kojima se mogu obavljati privredne delatnosti u zgradi, kako se stanarima ne bi remetio mir u korišćenju stanova i drugih delova zgrade


Stanare zgrada u glavnom gradu uskoro očekuju novi propisi o stanovanju u zajedničkim objektima, koji će, po svemu sudeći, dodatno pooštriti kriterijume održavanja kućnog reda.

Kako je potvrđeno iz Sekretarijata za komunalne i stambene poslove, gradski organi prošle godine započeli su pripremu Nacrta odluke o kućnom redu u stambenim zgradama u Beogradu, a zasad je poznato da će jedna od novina biti uređenje odredbi koje se odnose na nivo buke.

- Pored oblasti kućnog reda, koji je već uređen postojećom Odlukom o kućnom redu u stambenim zgradama ("Sl. list grada Beograda", br. 12/96 - prečišćen tekst, 14/96 - ispr., 6/99 i 11/2005), novom Odlukom će se urediti i dozvoljeni nivo buke u korišćenju posebnih delova zgrade (stan, poslovni prostor, garaža, garažno mesto ili garažni boks), kao i uslovi pod kojima se mogu obavljati privredne delatnosti u zgradi, kako se stanarima ne bi remetio mir u korišćenju stanova i drugih delova zgrade - navode iz ovog sekretarijata.

Oni dodaju da će u okviru kaznenih odredbi, a u skladu sa Zakonom o prekršajima ("Sl. glasnik RS", br. 65/2013, 13/2016 i 98/2016 - odluka US) biti propisane i kazne za nepropisno ponašanje.

- U okviru svojih ovlašćenja, Komunalna inspekcija, odnosno Komunalna policija, u slučaju nepoštovanja propisa, izdavaće prekršajni nalog, počiniocima prekršaja - ističu u ovom organu gradske uprave.

Ipak, neizvesno je kada bi se moglo očekivati stupanje na snagu pomenutih izmena, budući da procedura nalaže da se Nacrt dostavi Gradskom veću na razmatranje i u formi predloga potom preda Skupštini grada Beograda, koja na posletku donosi Odluku. Više informacija o predstojećim promenama nemaju ni profesionalni upravnici zgrada.

Izvor: Vebsajt Blic, A.R., 10.01.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija