Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

15. JANUARA 2019. GODINE JEDNOČASOVNI ŠTRAJK UPOZORENJA ZAPOSLENIH U PRAVOSUĐU


Zaposleni u pravosuđu u utorak, 15. januara stupaju u jednočasovni štrajk kako bi skrenuli pažnju na "višegodišnju diskriminaciju i eksploataciju zaposlenih u pravosuđu", saopštio je Sindikat pravosuđa Srbije.

Rad biti obustavljen u periodu od 11 do 12 časova. 

Osnovni zahtevi sindikata jesu promena radnog statusa nameštenika i lica zaposlenih na određeno vreme, kao i izrada akta o proceni rizika radnog mesta. 

Kako su ukazali u ovom sindikatu, nameštenici su lica koja bi trebalo da obavljaju sporedne poslove u pravosuđu, međutim obavljaju državne stručne poslove koje ne bi smeli po zakonu i za koje nisu plaćeni. 

"Najočigledniji primer nezakonitosti jeste taj što zapisnike koji su javna isprava, vode i potpisuju nameštenici. Oni poslodavcu nisu dovoljno stručni za izmenu statusa, ali jesu kada treba da završe posao u pravosudnom organu", stoji u saopštenju.

Ljudi zaposleni na određeno vreme zbog privremeno uvećanog obima posla, takođe, rade mimo zakonskih uslova, jer kako je naveo sindikat, iako je zakonom predviđeno da u takvom statusu mogu da rade najduže šest meseci, oni su zaposleni na određeno i duže od deset godina. 

Izvor: Vebsajt 021, 14.01.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija