Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

DONETA ODLUKA O VRSTAMA DEVIZA I EFEKTIVNOG STRANOG NOVCA KOJI SE KUPUJU I PRODAJU NA DEVIZNOM TRŽIŠTU: Od 1. februara 2017. godine na deviznom tržištu Srbije i bugarski lev i rumunski lej


Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je, 11. januara 2018. godine, novu Odluku o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koji se kupuju i prodaju na deviznom tržištu.

Najznačajnije novine ove odluke su sledeće:

  • Na listu valuta kojima se može trgovati na deviznom tržištu u Republici Srbiji, i u formi deviza, i u formi efektivnog stranog novca, uvode se dve nove valute – bugarski lev i rumunski lej;
  • Omogućava se trgovina u formi deviza onim valutama kojima je do sada bila omogućena trgovina samo u formi efektivnog stranog novca, i to – mađarskom forintom, poljskim zlotom, češkom krunom, konvertibilnom markom i hrvatskom kunom;
  • Uvodi se kuvajtski dinar na kursnu listu za devize Narodne banke Srbije.

Izvršni odbor Narodne banke Srbije usvojio je navedene novine donošenjem nove Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koji se kupuju i prodaju na deviznom tržištu, imajući u vidu znatnije izmene koje se usvajaju, kao i činjenicu da su u poslednjih nekoliko godina već izvršene izmene i dopune postojeće Odluke o vrstama deviza i efektivnog stranog novca koje se kupuju i prodaju na deviznom tržištu ("Sl. glasnik RS", br. 98/2012, 143/2014, 51/2015 i 101/2017), radi uvođenja novih valuta i novih učesnika na deviznom tržištu.

Pri donošenju odluke o uvođenju rumunskog leja i bugarskog leva na kursnu listu, Narodna banka Srbije se rukovodila učešćem i značajem Rumunije i Bugarske u spoljnotrgovinskoj razmeni Republike Srbije, kao i potencijalima za jačanje i unapređenje ekonomske saradnje s tim zemljama u narednom periodu. U obzir je uzet i stalan rast broja državljana Rumunije i Bugarske koji posećuju Srbiju. Očekuje se da uvođenje ove dve valute podsticajno utiče i na realizaciju ekonomskih projekata Srbije s Bugarskom i Rumunijom. Na ovaj način, omogućava se zamena bugarske i rumunske valute za dinare, i obrnuto, u skladu s interesovanjem, što je naročito značajno za pogranična područja.

Takođe, prilikom donošenja odluke o uvođenju rumunskog leja i bugarskog leva na kursnu listu, uzeta je u obzir i činjenica da je kreditni rejting ovih zemalja investicionog ranga, kao i da su obe zemlje članice Evropske unije.

Bugarski lev i rumunski lej će se uključiti na listu deviza i efektivnog stranog novca kojima banke mogu da trguju, kao i na listu efektivnog stranog novca koji ovlašćeni menjači i javni poštanski operator mogu da kupuju i prodaju na domaćem deviznom tržištu. Obe valute će se uključiti i na kursnu listu za devize Narodne banke Srbije.

Bugarska valuta će biti uvedena na kursnu listu pod nazivom "bugarski lev" sa slovnom oznakom BGN i numeričkom oznakom 975, dok će rumunska valuta biti uvedena pod nazivom "rumunski lej" sa slovnom oznakom RON i numeričkom oznakom 946.

Na listu valuta kojima banke i Narodna banka Srbije mogu da trguju u formi deviza uključiće se i valute kojima je do sada bilo moguće trgovati samo u formi efektivnog stranog novca – mađarska forinta, poljski zlot, češka kruna, konvertibilna marka i hrvatska kuna. Prilikom donošenja ovakve Odluke, Narodna banka Srbije je uzela u obzir sve veće potrebe privrednih subjekata za otvaranjem računa u navedenim valutama i trgovinom pomenutim valutama u formi deviza.

Istovremeno, odlučeno je i da se kuvajtski dinar ponovo uključi na kursnu listu za devize Narodne banke Srbije. Ovakvu odluku Izvršni odbor Narodne banke Srbije doneo je uzimajući u obzir da u navedenoj valuti postoje ugovori o zajmu odobreni budžetskim korisnicima, kao i da će se u ovoj valuti povlačiti sredstva u okviru narednih tranši kredita. Na taj način, Republika Srbija će ostvariti uštede smanjenjem troškova korišćenja posredničkih valuta (evro ili američki dolar) u kreditnim aranžmanima zaključenim u kuvajtskim dinarima. Ovime se povećava efikasnost servisiranja plaćanja odnosno naplate po postojećim (i budućim) kreditima u ovoj valuti u kojima Narodna banka Srbije ima ulogu agenta Republike Srbije. Takođe, ujednačavanje liste valuta za devize poslovnih banaka i Narodne banke Srbije veoma je važno i sa aspekta očuvanja finansijske stabilnosti, odnosno mogućnosti da Narodna banka Srbije obezbedi svaku valutu kojom je moguće trgovati na domaćem deviznom tržištu.

Navedena Odluka stupa na snagu 1. februara 2018. godine.

Izvor: Vebsajt Narodne banke Srbije, 11.01.2018.
Naslov: Redakcija