Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SVETSKA BANKA PROCENJUJE NEGATIVAN RAST SRPSKE PRIVREDE U OVOJ, A POZITIVAN U NAREDNOJ GODINI


Prema najnovijem izveštaju Svetske banke, privreda Srbije će ove godine registrovati negativni rast od minus 0,5 odsto, a u 2016. zabeležiti privredni rast od 1,5 odsto.

Ova procena stavlja Srbiju na začelje u odnosu na ostale zemlje regiona.

Svetska banka ove godine očekuje privredni rast Hrvatske od 0,5 odsto u ovoj i 1,2 odsto u 2016. godini, za Crnu Goru predviđa privredni rast od 3,4 odsto, odnosno 2,9 odsto u narednoj godini, za Bosnu i Hercegovinu rast od 1,5 odsto u ovoj i 2,5 odsto u 2016. godini. BDP Makedonije će, prema projekcijama banke, porasti 3,5 odsto u 2015. i 3,8 odsto u 2016. godini, a Albanije 3,0 odsto u ovoj i 4,0 odsto u 2016. godini.

U regionu će ove godine spoljna tražnja ostati ključni pokretač privrednog rasta, dok će potrošačko i poslovno poverenje ostati slabo zbog očekivane političke neizvesnosti, hronično visoke stope nezaposlenosti, ali i dalje slabašnog bankarskog sistema pogođenog visokim obimom nenaplativih zajmova.

Nasleđeni problemi poput visokog fiskalnog deficita i javnog duga su, prema izveštaju Svetske banke, smanjili fiskalni prostor u jednom broju zemalja, naročito u regionu jugoistočne Evrope (Albaniji, Srbiji i Makedoniji), dok su dosadašnji napori tih zemalja za smanjenje javne potrošnje bili pre svega fokusirani na rezanje kapitalnih investicija, a ne na rešavanje strukturnih problema.

Izvor: Tanjug, 14.02.2015.