Zastava Bosne i Hercegovine

U PLANU USVAJANJE ZAKONA O INFORMACIONOJ BEZBEDNOSTI I O ŠIROKOPOJASNOJ INFRASTRUKTURI


U petak, 8. decembra održana je poslednja ovogodišnja sednica Saveza za eUpravu. Na početku događaja, predsednica Saveza za eUpravu, Dragana Ilić, ispred kompanije CETIN, koja je bila i domaćin ovog skupa, predstavila je rezultate Saveza postignute tokom 2023. godine.

- Regulacija upotrebe veštačke inteligencije kroz smernice, učestvovanje u donošenju Programa razvoja eUprave, Zakona o elektronskim komunikacijama, sprovođenje obuka za lokalne samouprave i mala i srednja preduzeća u oblastima elektronskog poslovanja, informacione bezbednosti, elektronskog upravnog postupanja su samo neki od rezultata koje smo postigli u prethodnoj godini. Prioritete za budućnost vidimo u donošenju Zakona o informacionoj bezbednosti, Zakona o širokopojasnoj infrastrukturi, a očekujemo i uspešno korišćenje elektronske pisarnice i lansiranje eArhiva u celoj javnoj upravi - istakla je Ilić.

Specijalna gošća sednice bila je pomoćnica ministra za elektronske komunikacije i poštanski saobraćaj u Ministarstvu informisanja i telekomunikacija Katarina Tomašević, koja se osvrnula na dosadašnje rezultate Ministarstva i aktivnosti planirane za naredni period.

- Kada je reč o Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, mi smo možda jedan od najprepoznatljivijih državnih organa koji se bavi temom elektronske uprave. U prethodnoj godini uradili smo dobru stvar - doneli smo Zakon o elektronskim komunikacijama ("Sl. glasnik RS", br. 35/2023), pri čemu se sada planira donošenje podzakonskih akata u tom domenu. Posebno nam je drago da čujemo inicijative članova Saveza za eUpravu, jer nam one pomažu u daljem planiranju razvoja eUprave i digitalizacije naše zemlje - izjavila je Tomašević, navodeći da se i lično zalaže za digitalizaciju i elektronsku upravu, kao i smanjenje i unapređenje birokratskih procedura koje opterećuju privredu i građane.

Takođe, na sednici Saveza istaknuto je sprovođenje velikog broja obuka u ovoj godini, kako za lokalne samouprave, tako i za mala i srednja preduzeća. U sklopu projekta “Javne nabavke i dobro upravljanje za veću konkurentnost”, koji podržava Švedska agencija za međunarodnu saradnju i razvoj, sprovedeno je pet uživo obuka na temu elektronskog upravnog postupanja za 123 službenika iz 60 JLS, zatim dve online obuke za čak 440 službenika iz JLS, kao i pet obuka za gotovo 190 službenika iz svih 38 javnih arhiva na temu korišćenja novog softvera eArhiv, a u sklopu terenskih poseta lokalnim samoupravama. Takođe, sprovedene su i tri tehničke obuke za 22 IT administratora iz 17 JLS na temu informacione bezbednosti i to u saradnji sa Nacionalnim CERT-om Srbije pri RATEL-u. Započet je i ciklus obuka za mala i srednja preduzeća na temu informacione bezbednosti, u sklopu StarTech projekta, a u saradnji sa RATEL-om i Privrednom komorom Srbije. Na prvoj obuci, koja je održana u Nišu, prisustvovalo je gotovo 30 predstavnika malih i srednjih preduzeća.

Nakon uvodnog dela, šefovi radnih grupa Saveza za eUpravu predstavili su ciljeve i aktivnosti kojima će se baviti u narednom periodu, te su pozvali članove da im se pridruže. Podsećamo, šefica Radne grupe za informacionu bezbednost i digitalnu infrastrukturu je Diana Gligorijević, ispred kompanije Telegroup, šef Radne grupa za podatke je Saša Bilanović, ispred kompanije Algotech, a šef Radne grupe za eUsluge Boris Damjanović, ispred kompanije OSA Računarski inženjering.

Članovima Saveza za eUpravu predstavljene su i dve analize koje su urađene u poslednjem kvartalu.

Prva analiza koja je predstavljena je Ex-ante analiza primene direktive o smanjenju troškova postavljanja širokopojasne infrastrukture (BCR direktiva). Direktiva ima za cilj da olakša izgradnju elektronskih komunikacionih mreža visokog kapaciteta u Evropskoj uniji, čije odredbe predstavljaju osnov za domaći Zakon o širokopojasnoj komunikacionoj infrastrukturi. Donošenje ovog zakona planira se za narednu godinu. Analiza je pokazala da, prema podacima iz 2021. godine, 59% domaćinstava u Srbiji je imalo pristup elektronskim komunikacionim mrežama vrlo visokog kapaciteta, što je značajno ispod proseka u odnosu na Evropsku uniju, u kojoj je takav pristup imalo 70% populacije. Da bi se situacija poboljšala, potrebna su značajna ulaganja, kao i sprovođenje mera koje imaju za cilj da ubrzaju, olakšaju i smanje troškove postavljanja ove infrastrukture.

Vesna Tintor, konsultantkinja koje je uradila i predstavila analizu, ukazala je da mere koje Direktiva predviđa mogu da dovedu do snižavanja troškova postavljanja elektronskih komunikacionih mreža i do 30%. Ona je predstavila ključna rešenja čija implementacija bi dovela do ušteda u izgradnji širokopojasne infrastrukture u Srbiji. Među najznačajnijim merama su zajedničko korišćenje objekata poput stubova javne rasvete, saobraćajnih znakova, semafora, zajedničko izvođenje građevinskih radova, definisanje smernica oko načina određivanja cena pristupa fizičkoj infrastrukturi, uspostavljanje jedinstvenog mesta za pristup relevantnim informacijama, efikasno sprovođenje mehanizma rešavanja sporova.

Marija Suzić, savetnica za digitalizaciju u NALED-u predstavila je drugu analizu, odnosno studiju koja izučava mogućnost primene koncepta jezera podataka u javnom sektoru u Srbiji. Prema njenim rečima, naša zemlja trenutno ne poseduje informacije o svim podacima koje generiše javni sektor i koji mogu pomoći u donošenju odluka i kreiranju javnih politika.

- Za uspešnu izgradnju jezera podataka potrebno je opremiti Državni centar za upravljanje i čuvanje podataka, kreirati politike za zapošljavanje i zadržavanje stručnjaka iz oblasti tehnologija i jasno definisati svrhu i ciljeve ovog projekta - istakla je Suzić.

Jedna od oblasti u kojoj uspostavljanje jezera podataka donosi višestruke dobiti jeste i sektor zdravstva. Uvođenje takve inovacije unapređuje klinička ispitivanja, donosi finansijske uštede putem personalizovanih terapija i praćenja zdravlja populacije, omogućava integraciju podataka iz javnog i privatnog sektora za bolje analize.

Sednica Saveza za eUpravu održana je u okviru projekta “Javne nabavke i dobro upravljanje za veću konkurentnost” koji je podržala Švedska agencija za međunarodnu razvoj (SIDA).

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt NALED, 11.12.2023.
Naslov: Redakcija