Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA SVEČANA KONFERENCIJA "OTVORENA VRATA PRAVOSUĐA - PRIČA O LJUDIMA"


Komitet pravnika za ljudska prava - Jukom, kao rukovodilac programa Otvorena vrata pravosuđa koji se realizuje u saradnji sa Vrhovnim sudom i 11 strukovnih udruženja pravosuđa i organizacija koje se bave ljudskim pravima i razvojem demokratije, a uz podršku Američke agencije za međunarodni razvoj - USAID, organizovali su 12.12.2023. svečanu konferenciju na temu "Otvorena vrata pravosuđa - Priča o ljudima".

Konferenciju je otvorila dr Katarina Golubović, predsednica Komiteta pravnika za ljudska prava - Jukom, koja je izjavila da će na ovoj konferenciji biti predstavljeni rezultati petogodišnjeg rada koje su uspeli da ostvare zahvaljujući brojnim institucijama koje su otvorile vrata za svoje građane, kao i istaknutim ekspertima i ekspertkinjama iz oblasti od značaja za pristup građana pravdi. Predsednica Jukoma je pročitala pismo predsednice Vrhovnog suda Jasmine Vasović koja iz hitnih i opravdanih razloga nije mogla da prisustvuje konferenciji. Predsednica VS se u pismu zahvalila Jukomu i ostalim partnerima na projektu Otvorena vrata i izrazila želju za nastavkom saradnje VS sa Jukomom na ovom jako značajnom projektu. U uvodnom izlaganju učesnicima su se obratili i predsednica Visokog saveta sudstva Zorana Delibašić, kao i Naida Zečević-Bean, direktorka USAID-ove Kancelarije za demokratski i ekonomski razvoj.

Nakon uvodnog dela usledio je panel pod nazivom "Priče o ljudima" u kome su učestvovali Momčilo Živadinović, izvršni direktor Jukoma, Ivan Crnčec, zamenik predsednika Evropske komisije za efikasnost pravosuđa - CEPEJ, zatim Renata Pavešković, sudija i predsednica OS u Velikoj Plani i zamenica predsednice Društva sudija Srbije, kao i Lidija Komlen Nikolić, javna tužiteljka u Apelacionom javnom tužilaštvu u Beogradu i predsednica predsedništva Udruženja tužilaca Srbije. Nakon njih su reč uzeli Ana Toškić Cvetinović, izvršna direktorka Partnera za demokratske promene Srbije i Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnosti Srbije.

Na svečanoj konferenciji su bila dodeljena i priznanja svim pojedincima i organizacijama bez kojih ovaj program ne bi uspeo.


Izvor: Redakcija Paragraf Lex, Nebojša Otović, 13.12.2023.