Zastava Bosne i Hercegovine

REPUBLIČKI ZAVOD ZA STATISTIKU: Inflacija u novembru 8 odsto


Potrošačke cene u novembru ove godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su osam odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2022. godine u proseku povećane 7,5 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Kako se navodi, cene proizvoda i usluga lične potrošnje u novembru u odnosu na oktobar u proseku su više za 0,5 odsto.

U novembru, u odnosu na prethodni mesec, rast cena je zabeležen u grupama "stanovanje, voda, električna energija, gas i ostala goriva" (3,1 odsto), "odeća i obuća" (1,2), "restorani i hoteli" (1,1), "alkoholna pića i duvan" (jedna odsto), "zdravlje" (0,9), "obrazovanje" (0,4), "rekreacija i kultura" (0,2) i "hrana i bezalkoholna pića (0,1).

Pad cena zabeležen je u grupama "transport" (1,4 odsto), "oprema za stan i tekuće održavanje" (0,4) i "komunikacije (0,2), dok se kod ostalih proizvoda i usluga cene nisu bitnije menjale

Cene poljoprivrednih i ribarskih proizvoda u oktobru su u odnosu na isti mesec prošle godine bile niže za 30,8 odsto, objavio je danas Republički zavod za statistiku.

Najveći uticaj na pad cena zabeležen je kod žita, 53,9 odsto. i industrijskog bilja za 23,3 odsto.

Cene poljoprivrednih i ribarskih proizvoda u oktobru su u odnosu na septembar u proseku smanjene za 5,0 odsto, pri čemu su najviše pojeftinila žita, za 7,0 odsto i industrijsko bilje za 4,7 odsto.

Poljoprivredni i ribarski proizvodi su u periodu januar-oktobar ove godine, u odnosu na isti period 2022. u proseku bili jeftiniji za 6,1 odsto.

Posmatrano po glavnim grupama proizvoda, najveći uticaj na pad cena u ovom periodu zabeležen je kod žita, 23,3 odsto i industrijskog bilja, 22,6 odsto.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, 12.12.2023.
Naslov: Redakcija