Zastava Bosne i Hercegovine

NARODNA BANKA SRBIJE: Devizne rezerve na kraju novembra smanjene na 24,16 milijardi evra


Bruto devizne rezerve Narodne banke Srbije (NBS) na kraju novembra ove godine iznosile su oko 24,16 milijardi evra, što je za 225,7 miliona evra manje nego krajem oktobra, saopštila je NBS.

Na tom nivou deviznih rezervi obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 175,1 odsto i 6,5 meseci uvoza robe i usluga, što je više nego dvostruko iznad standarda.

Neto devizne rezerve (bruto devizne rezerve umanjene za devizna sredstva banaka po osnovu obavezne rezerve, obaveze prema Međunarodnom monetarnom fondu po osnovu aranžmana i drugim osnovima) iznosile su 20,11 milijardi evra, što je za 140,1 milion evra manje nego krajem prethodnog meseca.

Na smanjenje bruto deviznih rezervi u novembru uticalo je neto razduženje države po osnovu deviznih kredita u iznosu od 129,7 miliona evra i izmirivanja ostalih deviznih obaveza u ukupnom iznosu od 53,3 miliona evra, zatim povlačenje devizne obavezne rezerve banaka u neto iznosu od 51,2 miliona evra i intervencije NBS neto prodajom deviza na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u iznosu od 45 miliona evra.

Devizni prilivi ostvareni su po osnovu upravljanja deviznim rezervama, donacija, kao i po drugim osnovama u ukupnom iznosu od 128,6 miliona evra.

Uticaj tržišnih faktora na devizne rezerve bio je negativan u neto iznosu od 75,1 miliona evra kao posledica slabljenja dolara u odnosu na evro za oko 3,4 odsto, dok je u suprotnom smeru delovalo povećanje cene zlata za oko 1,9 odsto na međunarodnom tržištu.

Obim realizovane trgovine devizama na domaćem međubankarskom deviznom tržištu u novembru iznosio je 741,3 miliona evra i bio je za 20,9 miliona evra manji nego u prethodnom mesecu. Za jedanaest meseci ove godine, u međubankarskoj trgovini realizovano je oko 7,15 milijardi evra.

Vrednost dinara u novembru prema evru je gotovo nepromenjena, dok je od početka godine dinar nominalno ojačao prema evru za 0,1 odsto.

NBS je na međubankarskom deviznom tržištu u novembru neto prodala 60 miliona evra, dok je od početka godine neto kupila 3,35 milijardi evra, radi održavanja relativne stabilnosti kursa dinara prema evru.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Biznis, 11.12.2023.
Naslov: Redakcija