Zastava Bosne i Hercegovine

USVOJENA REVIDIRANA PEM KONVENCIJA


7. decembra 2023. godine, održan je 15. sastanak Zajedničkog komiteta Regionalne Konvencije o pan-evro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o poreklu robe (PEM Konvencija), u Evropskoj komisiji, u Briselu, Kraljevina Belgija na kojem su PEM Strane ugovornice jednoglasno usvojile Odluku broj 1/2023 Zajedničkog komiteta od 7. decembra 2023. godine o izmenama i dopunama Regionalne konvencije o pan-evro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o poreklu robe.

U skladu sa članom 1. Odluke, izmene i dopune Konvencije stupaju na snagu 1. januara 2025. godine. Ovo znači, da nakon objavljivanja Odluke u Službenom listu Evropske unije od strane Evropske komisije, Strane ugovornice PEM Konvencije će otpočeti interne procedure radi implementacije ove odluke u nacionalna zakonodavstva, koje treba da budu okončane do predviđenog datuma stupanja na snagu.

Ovde napominjemo da Republika Srbija u bilateralnim sporazumima o slobodnoj trgovini koje ima zaključene sa EU, CEFTA i EFTA trenutno primenjuje dva seta pravila o poreklu i to: odredbe važeće PEM Konvencije (“Sl. glasnik RS – MU”, br. 7/2013) i alternativno tzv “prelazna pravila” koja su bazirana na odredbama izmenjene PEM Konvencije. S tim u vezi, prelazna pravila prestaju da važe danom stupanja na snagu izmena i dopuna Konvencije, odnosno 1. januara 2025. godine. U svim ovim sporazumima (osim sa R. Turskom, gde je procedura u toku) obezbeđena je dinamična veza sa izmenjenom PEM Konvencijom, odnosno predviđeno je da se u svrhe pravila o poreklu primenjuju odredbe PEM Konvencije koja je poslednji put izmenjena i objavljena u Službenom listu EU i nacionalnim glasilima u skladu sa internim procedurama, što znači da neće biti potrebe za izmenom bilateralnih sporazuma.


Izvor: Redakcija Paragraf Lex, Tatjana Stanić, 13.12.2023.