Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNI CARINSKOG ZAKONA: Uvode se novi carinski prekršaji i propisuju kazne u višem iznosu od ranije predviđenih


Na sednici održanoj 9. decembra 2022. godine, Narodna skupština Republike Srbije usvojila je Zakon o izmenama i dopuni Carinskog zakona ("Sl. glasnik RS", br. 138/2022). Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom glasniku”, kada počinje i njegova primena.

Ključna rešenja sadržana u ovom zakonu, u odnosu na ranija zakonska rešenja jesu sledeća:

► Povećanje visine kazne za najteže carinske prekršaje, koja se propisuje u srazmeri sa vrednošću robe koja je predmet prekršaja (novčana kazna do petostrukog iznosa vrednosti robe, umesto četvorostrukog iznosa vrednosti robe, kako je bilo propisano).

► Propisivanje novih carinskih prekršaja – imajući u vidu situacije koje se dešavaju u praksi, koje se odnose na prilaganje neverodostojne dokumentacije (carinske, poslovne, prevozne i druge) u carinskom postupku, a koje nisu bile na adekvatan način propisane kao carinski prekršaji ranije važećim Carinskim zakonom, ovim zakonom predviđeno je kao kažnjivo i ponašanje koje se sastoji u prikrivanju stvarne namere, cilja ili pravnog osnova raspolaganja deklarisanom robom, uz prilaganje neverodostojne dokumentacije pri deklarisanju robe, kao i ponašanje koje se sastoji u organizovanju ili planiranju sprovođenja lažnih isporuka, primanja ili kretanja deklarisane robe, učestvovanje u izradi neverodostojne carinske, poslovne, prevozne ili druge dokumentacije u vezi sa deklarisanom robom ili korišćenje takve neverodostojne dokumentacije, kao i neovlašćeno ili samovoljno korišćenje podataka drugih lica.

► Uvođenje mogućnosti tzv. “samoprijavljivanja”, u kom slučaju nema pokretanja prekršajnog postupka. Naime, u situaciji kada lice carinskom organu podnese deklaraciju ili zahtev za izdavanje odobrenja, sa netačnim ili nepotpunim podacima navedenim u deklaraciji ili sa netačnim podacima navedenim u zahtevu, a ti podaci nemaju nikakav uticaj na postupak po deklaraciji ili zahtevu, odnosno kada to lice izmeni ili dopuni podatke u deklaraciji ili izmeni podatke u zahtevu, pre preduzimanja bilo koje radnje carinskog organa u vezi sa učinjenom radnjom ili propustom, odnosno pre otpočinjanja carinske kontrole, onda nema reči o carinskom prekršaju. Ovo je vrlo bitna novina, iz ugla učesnika u carinskom postupku.

► Propisivanje lakših prekršaja za fizička lica koja ne podnesu deklaraciju za robu nekomercijalne prirode - ranije važećim Carinskim zakonom svako neprijavljivanje robe carinskom organu, bez obzira o kom licu i robi se radi, smatralo se najtežim prekršajem za koji se izriče i zaštitna mera oduzimanja robe, što je uticalo na pokretanje i vođenje prekršajnih postupaka i protiv fizičkih lica koja ne prijave robu nekomercijalnog karaktera (za ličnu upotrebu), kao i na dužinu trajanja tih prekršajnih postupaka kod prekršajnih sudova. Jedna od novina u ovom Zakonu o izmenama i dopuni Carinskog zakona odnosi se na uvođenje prekršaja u članu 266. stav 1. tačka 15) Carinskog zakona, kojim je propisana novčana kazna u iznosu od 15.000 dinara do 150.000 dinara, za fizičko lice koje ne podnese deklaraciju za robu nekomercijalne prirode, za koji se pokreće prekršajni postupak, ali ne izriče zaštitna mera oduzimanja robe. U članovima 268. i 269. predviđeni su lakši oblici ovog prekršaja za fizičko lice, s obzirom na vrednost robe koja je predmet prekršaja, u kom slučaju nema ni pokretanja prekršajnog postupka, već se izdaje prekršajni nalog. Na ovaj način usvojene izmene doprineće rasterećenju rada prekršajnih sudova, a sa druge strane, uticaće na priliv sredstava u budžet Republike Srbije.

►Izmene i dopune tehničke prirode (terminološko usaglašavanje)

Zaključak: Pored činjenice da se Zakonom o izmenama i dopuni Carinskog zakona za neke prekršaje propisuju kazne u višem iznosu od ranije propisanih, kao i činjenice da se ovim zakonom uvode i novi carinski prekršaji, cilj donošenja ovog zakona jeste, pre svega, prevencija činjenja carinskih prekršaja.

Usvojena zakonska rešenja neće uticati na javne rashode, a kakav će efekat imati na javne prihode nije moguće sa preciznošću utvrditi, budući da nije moguće unapred znati da li će biti nepoštovanja zakonskih normi i u kom obimu. Takođe, usvojena zakonska rešenja neće prouzrokovati troškove privredi, niti građanima, koji, kao učesnici u carinskom postupku, budu poštovali odredbe carinskih propisa.

Izvor: Redakcija Paragraf Lex, 13.12.2022.
Naslov: Redakcija