Zastava Bosne i Hercegovine

POS TERMINAL I UKUCAVANJE PIN-A


Povodom teksta o tome kako jedan čitalac nije uspeo da plati račun za gorivo na “Petrol” pumpi “dina” karticom, oglasila se i Narodna banka Srbije. Da podsetimo, transakcija nije uspela jer na POS terminalu prodavca nije postojala opcija ukucavanja PIN-a, a banka koja je izdala karticu bez toga ne dozvoljava verifikaciju. U NBS kažu da se u trenutku iniciranja transakcije platnom karticom na POS terminalu koristi onaj metod očitavanja za koji terminal ima mogućnost, a to je očitavanje magnetne staze, očitavanje podataka sa čipa ili očitavanje preko beskontaktnog interfejsa.

- Metod autentifikacije korisnika kartice nije isključivo u vezi sa načinom očitavanja kartice već je definisan na samoj kartici, dok je sa druge strane, na POS terminalu definisano na koji način se autentifikacija može obaviti, a to je najčešće više metoda. U slučaju da kartica i POS terminal, bez obzira na način očitavanja podataka, ne zahtevaju unos PIN koda, on se ne unosi, a ako na POS terminalu ipak dođe do situacije da terminal i kartica ne mogu da se slože oko načina autentifikacije, na primer kartica izričito zahteva onaj način koji POS terminal nema, ta transakcija se neće ni inicirati, odnosno biće odbijena na samom POS terminalu - objašnjavaju iz NBS.

Kako kažu, iz primera koji je naveden u tekstu može se zaključiti da su podaci o platnoj kartici očitani preko magnetne piste, što je regularna situacija kod POS terminala koji imaju samo tu mogućnost. Ako POS terminal i kartica ne zahtevaju unos PIN koda, PIN neće biti unet, kao što je najverovatnije i u navedenom slučaju, jer se iz dostavljenih informacija može zaključiti da je transakcija prosleđena do banke izdavaoca. Sve navedene informacije banka izdavalac dobija u transakcionoj poruci i ako su ispunjeni i svi drugi uslovi, banka će tu transakciju odobriti.

Što se tiče samih POS terminala, na našem tržištu se koriste standardni uređaji kao i u Evropi. Na pitanje da li transakcija “dina” karticom može da se realizuje bez ukucavanja PIN-a ili je to vezano za politiku banke koja je izdaje, iz centralne banke objašnjavaju da se u svim kartičnim sistemima, određene transakcije mogu izvršavati i bez unosa PIN koda i to ne zavisi od politike pojedinačne banke, već od podešavanja na strani kartice i POS terminala i pravila kartičnih sistema. Da li onda svaki POS terminal mora da ima opciju ukucavanja PIN-a?

- POS terminal, kao ni kartica, ne mora nužno da zahteva unos PIN-a. Ako postoji mogućnost očitavanja kartice preko magnetne staze, transakcija se inicira na taj način i banka izdavalac tu informaciju dobija u poruci, a autentifikacija korisnika se obavlja potpisivanjem slipa. Takođe, kod beskontaktnih transakcija, iako i POS terminal i kartica imaju mogućnost autentifikacije korisnika putem unosa PIN koda ili potpisivanjem slipa, dodatna autentifikacija se do definisanog iznosa transakcije ne radi, odnosno ne unosi se ni PIN kod niti se potpisuje slip jer je tako podešeno na kartici i POS terminalu i što je u skladu sa pravilima kartičnih sistema. Za svaku transakciju čip karticom koja nije realizovana očitavanjem čipa, već preko magnetnog zapisa, odgovornost u slučaju zloupotrebe na strani prihvatioca (POS terminala) - kažu iz NBS.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Politika, Jelica Antelj, 07.12.2022.
Naslov: Redakcija