Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O SADRŽAJU I OBIMU PRAVA NA ZDRAVSTVENU ZAŠTITU IZ OBAVEZNOG ZDRAVSTVENOG OSIGURANJA I O PARTICIPACIJI ZA 2022. GODINU: Prijavljivanje za VTO sa darovanim reproduktivnim materijalom obavlja se isključivo preko portala eUprava. Pravo na VTO imaju žene do 45 godina starosti koje imaju partnera, a jedno od njih ne može da se ostvari u ulozi roditelja, kao i žene do 45 godina koje nemaju partnera, a žele da postanu majke


Svi zainteresovani za učešće u programu vantelesne oplodnje sa darovanim reproduktivnim materijalom o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, a koji ispunjavaju uslove za ovaj postupak, mogu da kontaktiraju nadležnu zdravstvenu ustanovu, kako bi zakazali termin za pregled pred komisijom za biomedicinski potpomognutu oplodnju.

Prijavljivanje od 10.12.2022. godine obavlja se isključivo preko portala eUprave za postupke sa darovanim reproduktivnim materijalom.

Pravo na VTO sa darovanim reproduktivnim ćelijama imaju žene do 45 godina starosti koje imaju partnera, a jedno od njih ne može da se ostvari u ulozi roditelja, kao i žene do 45 godina koje nemaju partnera, a žele da postanu majke.

Uputstvo za sprovođenje postupka biomedicinski potpomognute oplodnje (BMPO) objavljeno je na sajtu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje gde se svi zainteresovani mogu detaljno informisati o koracima u toku samog postupka vantelesne oplodnje sa darovanim reproduktivnim materijalom, od neophodne dokumentacije za pripremu, kao i načina zakazivanja termina pred komisijom.

Ovo uputstvo i druge detalje postupka, direktorka RFZO prof. dr Sanja Radojević Škodrić je prethodnih dana predstavila i direktorima svih zdravstvenih ustanova u kojima će se odvijati BMPO o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja.

Link ka stranici VTO

Kako se navodi na sajtu e-Uprave, elektronska usluga Biomedicinski potpomognuta oplodnja sa darovanim reproduktivnim materijalom (jajne ćelije, spermatozoidi) namenjena je ženama do navršenih 45 godina života, koje ispunjavaju uslove da podnesu zahtev za pokretanje postupka za korišćenje darovanog reproduktivnog materijala.

Usluga omogućava zakazivanje termina u određenoj zdravstvenoj ustanovi, potvrda termina i elektronski uvid u status podnetih zahteva.

Inače, ova procedura omogućena je Zakonom o biomedicinski potpomognutoj oplodnji ("Sl. glasnik RS", br. 40/2017 i 113/2017 - dr. zakon), kojim je propisano ostvarivanje prava na BMPO na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja.

- Kome je usluga namenjena? -

Usluga je namenjena osiguranim licima, ženama do navršenih 45 godina u skladu sa Pravilnikom o sadržaju i obimu prava na zdravstvenu zaštitu iz obaveznog zdravstvenog osiguranja i o participaciji za 2022. godinu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2022, 81/2022 i 127/2022). U skladu sa tim, obezbeđuje se pravo na:

1. tri stimulisana postupka biomedicinski potpomognutog oplođenja sa darovanim spermatozoidima, tri postupka biomedicinski potpomognutog oplođenja sa darovanim jajnim ćelijama, kao i tri krioembriotransfera sa darovanim spermatozoidima ili jajnim ćelijama kod žene do navršenih 45 godina života, ako jedan od partnera (bračni ili vanbračni) nema dete;

2. tri stiumulisana postupka biomedicinski potpomognutog oplođenja sa darovanim spermatozoidima i tri krioembriotransfera sa darovanim spermatozoidima kod žene do navršenih 45 godina života, koja nema partnera i koja nema dete.

- Koji su preduslovi za korišćenje ove usluge? -

1. Registrovan nalog na Portalu eUprava;

2. Prijava na Portal eUprava (korisničkim imenom i lozinkom, mobilnom aplikacijom ConsentID ili kvalifikovanim elektronskim sertifikatom).

Detalje o uslovima korišćenja usluge BMPO možete preuzeti na linku

- Kako se podnosi zahtev za uslugu? -

Pokrenite uslugu klikom na zeleno dugme. Nakon prijave otvara se stranica Kreiranje zahteva. Odaberite zdravstvenu ustanovu u kojoj želite da pošaljete zahtev za zakazivanjem termina i kliknite na dugme Zakaži.

Status svih podnetih aktivnosti pratite na stranici Podneti zahtevi. O svim aktivnostima bićete obavešteni putem mejla i vibera (SMS-a). Ispravnost mejl adrese i broja mobilnog telefona proverite na stranici Kreiranje zahteva. Ukoliko želite da promenite podatke kliknite na dugme Izmeni.

Za detaljno uputstvo kliknite ovde

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Republički fond za zdravstveno osiguranje i Danas, 08.12.2022.
Naslov: Redakcija