Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O FISKALIZACIJI: Definišu se zabrane obavljanja delatnosti u dužini od 15 dana, 90 dana i jedne godine za nepravilnosti koje su uočene prvi, drugi i treći put


Zakonom o izmenama i dopunama Zakona o fiskalizaciji ("Sl. glasnik RS", br. 138/2022) otklanjaju se pojedine nejasnoće i trebalo bi da se izbegne diskreciono odlučivanje poreskih inspektora o dužini zabrane obavljanja delatnosti, navodi Fiskalni savet u Oceni budžeta za 2023. godinu.

Zakon o fiskalizaciji ("Sl. glasnik RS", br. 153/2020 i 96/2021) usvojen je krajem 2020. godine i u punoj primeni je od 1. maja 2022. godine.

Cilj izmena Zakona je da se otklone određene nejasnoće i tehnički unapredi kako bi se omogućila efikasnija kontrola obveznika fiskalizacije i precizna primena pojedinih zakonskih odredbi, navodi Fiskalni savet.

Definišu se zabrane obavljanja delatnosti u dužini od 15 dana, 90 dana i jedne godine za nepravilnosti koje su uočene prvi, drugi i treći put. Imajući u vidu da su ranije zabrane obavljanja delatnosti bile definisane u maksimalnom broju dana, ovim izmenama trebalo bi da se postigne jednoobraznost postupanja, odnosno da se izbegne diskreciono odlučivanje poreskih inspektora o dužini zabrane obavljanja delatnosti, ocenjeno je u toj analizi.

Zakonskim izmenama stvara se osnov da, kada se ispune tehnički uslovi, svi podaci iz Sistema upravljanja fiskalizacijom koji se odnose na izdate fiskalne račune prenose u sistem elektronskih faktura, što će preciznije biti definisano podzakonskim aktima, dodaje se u oceni.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 10.12.2022.
Naslov: Redakcija