Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PRIVREDNICI TRAŽE MANJE POREZE UMESTO JEDNOKRATNE POMOĆI


Prema najavama nadležnih, u narednim danima, jednokratna pomoć u visini jedne zarade biće isplaćena turističkim vodičima, hotelijerima, turističkim agencijama i rentakar agencijama. Privrednici kažu da je svaka pomoć dobrodošla, posebno najugroženijim sektorima, ali ističu da im je za preživljavanje krize poslovanja potrebnije umanjenje poreskih i drugih nameta, umesto direktne novčane pomoći države.

Privrednici su saglasni u oceni da im je finansijska pomoć države, kroz isplatu minimalaca i različitih subvencija, došla na vreme, da im je pomogla da prevaziđu najteže trenutke poslovanja i da sačuvaju radna mesta. Međutim, kako kažu, sada se postavlja pitanje kako očuvati likvidnost i ne dozvoliti da se preduzeće zatvori?

S obzirom na to da su na finansijsku pomoć države mogli da računaju svi privrednici podjednako, trebalo bi imati u vidu da nisu sve branše tokom ove godine poslovale isto. Na primer, trgovci su ostvarivali rekordne promete, dok su pojedini proizvodni sektori gotovo ugašeni. Zbog toga, kažu privrednici, pomoć države mora biti sektorska.

Iako se u javnosti spekulisalo da će odlaganje plaćanja poreza biti jedna od mera pomoći privredi, od toga se ipak odustalo.

Dok ne vidimo kakve će sektorske mere predložiti Vlada, ne možemo zanemariti činjenicu da pomoć države privredi i građanima, od početka krize do danas, iznosi preko šest milijardi evra, a da je više od milion radnika dobilo po pet minimalaca iz državne kase.

Izvor: Vebsajt RTV, Borko Despotović, 07.12.2020.
Naslov: Redakcija