Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U NIŠU POČINJE PRIMENA "BLOK-ČEJN" TEHNOLOGIJE U FINANSIJSKIM TRANSAKCIJAMA: Individualni primaoci u Srbiji doznake od fizičkih lica iz inostranstva dobijaće direktno, bez posrednika, uz značajno niže troškove transfera. Novac dobijen ovim putem moći će da se koriti za plaćanje računa za komunalne usluge i za kupovinu namirnica u pet transparentno izabranih lokalnih domaćih maloprodajnih objekata u Nišu. Predviđeno je i postepeno proširenje primene na druge aspekte rada javnih institucija poput distribucije socijalne pomoći, penzija i sl.


Građani koji dobijaju doznake iz inostranstva moći da isprobaju nov način transfera novca, koji je lakši i jeftiniji, primenom inovativne blokčejn (Blockchain) tehnologije.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP u saradnji sa Gradom Nišom i uz podršku Vlade Srbije, počinje pilot projekat koji će koristiti novu blokčejn tehnologiju.

Tako će individualni primaoci u Srbiji doznake od fizičkih lica iz inostranstva dobijati direktno, bez posrednika, uz značajno niže troškove transfera u odnosu na aktuelne tržišne cene za transfer novca putem posrednika.

Projekat se sprovodi u partnerstvu sa softverskom kompanijom AID:Tech iz Dablina, a Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj Grada Niša izabraće putem Javnog poziva do 200 primalaca i njihovih 200 pošiljalaca, koji su do sada slali doznake putem bankarskih ili drugih transfera.

Primaoci će dobiti specijalne digitalne vaučere-identifikacione kartice, a novac dobijen ovim putem moći će da iskoriste na dva načina: za plaćanje računa za komunalne usluge (putem Objedinjene naplate) i za kupovinu namirnica u pet transparentno izabranih lokalnih domaćih maloprodajnih objekata u Nišu.

Očekuje se da će ukupna vrednost transakcija učesnika biti do 20.000 dolara i da će do juna 2018. godine celokupna poslata novčana suma biti iskorišćena za namirnice i izmirenje dospelih računa.

Upotrebom blokčejn tehnologije omogućava se puna transparentnost transakcija jer se uneti podaci ne mogu falsifikovati, a svaka promena se trajno beleži i može biti proverena na kompjuterima širom sveta.

Predviđeno je da se nakon uspešno sprovedenog pilot projekta u Nišu proširi primena blokčejn tehnološkog rešenja na druge aspekte rada javnih institucija poput distribucije socijalne pomoći, penzija i sl.

Projekat doprinosi digitalizaciji, koja je jedan od strateških prioriteta Vlade Republike Srbije, a osim toga doprinosi se ostvarenju globalnih ciljeva održivog razvoja, a posebno cilja broj 10 - smanjenje nejednakosti, koji predviđa da se do 2030. godine, na svetskom nivou, smanje troškovi transfera migratornih doznaka na manje od 3 odsto.

Prema podacima Narodne banke Srbije, skoro 800.000 ljudi u Srbiji prima novac iz inostranstva.

U proseku je svaki primalac tokom 2016. godine primio 3.370 EUR, a to je samo prema podacima o uplatama putem bankarskih i sličnih finansijskih transfera. Ukupna suma transfera u praksi je znatno veća jer se deo novca šalje i na druge, neregistrovane načine.

U zavisnosti od zemlje pošiljaoca, troškovi slanja novca u Srbiju mogu biti i veći od 10 odsto.

Srbi u dijaspori godišnje pošalju u svoju zemlju porekla oko 2,7 milijardi EUR putem doznaka, uključujući i devizne penzije onih koju su radili u inostranstvu.

Ukupno, doznake predstavljaju oko 9 odsto BDP-a, u poređenju, na primer, sa 5,4 odsto BDP-a koliko su u 2016. godine iznosile direktne strane investicije.

Inače, irska kompanija AID:Tech bavi se inovativnim tehnološkim rešenjima u humanitarnom i razvojnom sektoru, a u projekat su još uključene američka kompanija "Stripe", specijalizovana za bezbedna online plaćanja, UNDP banka u Londonu i Komercijalna banka u Beogradu.

Izvor: Vebsajt B92, 13.12.2017.
Naslov: Redakcija