Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZAKONA O POREZU NA DODATU VREDNOST: Predviđeno je da će fudbalski klubovi biti oslobođeni plaćanja PDV-a na transfere igrača. Postupci kontrole utvrđivanja poreske obaveze za promet usluga ustupanja igrača na neodređeno vreme koji nisu okončani do dana početka primene ovog zakona, okončaće se u skladu sa ovim zakonom. Menja se i mesto prometa, te će PDV u slučaju prodaje fudbalera ubuduće plaćati kupac, odnosno klub u inostranstvu u koji sportista odlazi


Ukoliko izmene Zakona o porezu na dodatu vrednost budu usvojene onako kako je trenutno planirano, fudbalski klubovi biće oslobođeni plaćanja PDV-a na transfere igrača.

Nakon decenije debate oko toga treba li da plaćaju PDV na transfere igrača i otpora koji su pritom svi klubovi pružali, ova problematika mogla bi uskoro da dobije epilog. Problem je što se ovako kako sada stoji u Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o porezu na dodatu vrednost, može tumačiti da će klubovi protiv kojih se već vodi sudski postupak zbog nezakonite prodaje igrača, odnosno utaje poreza na PDV, biti oslobođeni odgovornosti, i to retroaktivno.

To se navodi u članu 13 Nacrta zakona, gde se kaže "da će se postupci kontrole utvrđivanja poreske obaveze za promet usluga ustupanja igrača na neodređeno vreme koji nisu okončani do dana početka primene ovog zakona, okončati u skladu sa ovim zakonom".

Nacrt zakona trebalo bi ovih dana da usvoji Vlada Republike Srbije, a potom se šalje u parlament na raspravu.

Nacrtom zakona menja se i mesto prometa, pa će PDV u slučaju prodaje fudbalera ubuduće plaćati kupac, odnosno klub u inostranstvu u koji sportista odlazi.

Na ovaj način možemo doći u situaciju da sve dosadašnje utaje na račun državnog budžeta budu oproštene.

U Vladi Republike Srbije objašnjavaju da je promena mesta prometa u skladu sa pravilima i direktivama EU, ali da još uvek nisu sigurni kako će se to odraziti na započete sudske procese. Vlada traži mehanizam kako da naplati dosadašnja potraživanja.

- Ovakve stvari se u zakone unose od rimskog prava do danas. Rešava se o odredbama koje se odnose na postupak. Ne može u jednom slučaju da važi jedno, u drugom drugo. Propisima se ne može retroaktivno rešavati postojanje neke obaveze. Ne možete povećavati, smanjivati ili ukidati PDV unazad, retroaktivno - navodi poreski stručnjak Đerđ Pap.

Svi fudbalski klubovi godinama su ujedinjeni u stavu da za njih ne treba da važi plaćanje poreza na PDV kada prodaju igrače, iako je Ministarstvo finansija još 2009. izdalo mišljenje da su klubovi na transfere dužni da plate PDV.

Pošto klubovi godinama nisu obračunavali PDV na prodaju igrača u inostranstvo, 2013. godine Poreska uprava je saopštila da na ime neplaćenog poreza na PDV klubovi duguju ogromna sredstva. Za osam godina, od 2005. do 2013. godine, prema računici Poreske uprave Partizan je bio dužan 17,8 miliona evra, Crvena zvezda nešto više od osam miliona, OFK Beograd sedam miliona, a Vojvodina 1,7 miliona evra.

Završno sa 31. decembrom 2015, prema finansijskim izveštajima Crvena zvezda i Partizan zajedno imaju dug od čak 82 miliona evra. Istovremeno, te iste godine oba kluba prikazala su dobit.

Izvor: Vebsajt Blic, Ivana Mastilović Jasnić, 10.12.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija