Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O OSNOVAMA SISTEMA OBRAZOVANJA I VASPITANJA: U cilju iskorenjivanja nasilničkog ponašanja u školama novim zakonom biće predviđeno drastično kažnjavanje bahatih i nedisciplinovanih đaka, a kao krajnja disciplinska mera predviđa se i izuzeće iz porodice, tj. slanje u popravni dom. Napad na profesore će se tretirati kao napad na službeno lice


- Imaćemo nultu toleranciju za nasilje u školama. Zalagaćemo se za oštrije kazne, disciplinu, izricaćemo opomene, novčano kažnjavati roditelje za neprimereno ponašanje i veliki broj izostanaka njihove dece - rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Mladen Šarčević.

Ministar prosvete najavljuje uvođenje drastičnih kazni za sve bahate i nedisciplinovane đake, a kao krajnju disciplinsku meru čak i slanje u popravni dom.

Kako je najavio, sve ovo će se uskoro naći u novom Zakonu o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja kako bi se iskorenilo nasilničko ponašanje u školama.

Odluku ministra podržali su i prosvetni stručnjaci, koji smatraju da se "školskim siledžijama" mora stati na put.

Ministar prosvete kaže da će se ubuduće svaki napad na profesore neće tretirati kao običan prekršaj, već kao napad na službeno lice.

Izuzeće iz porodice, odnosno slanje u popravni dom, nastupiće kao krajnja opcija. Ministarstvo prosvete i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja reagovaće u ekstremnim situacijama kad roditelji nisu u stanu ili ne žele da se bave svojim problematičnim detetom.

Da je popravni dom je idealno rešenje za bahate i nedisciplinovane učenike, s tim se slaže i Milorad Antić iz Foruma srednjih i stručnih škola.

- Nastavnici nisu zaštićeni od ministarstva, ni od roditelja, pa se zato veliki broj đaka po hodnicima i u učionici ponaša nevaspitano i bezobrazno, bez poštovanja autoriteta i hijerarhije. Zato smatram da su slanje problematičnih đaka u popravi dom na par meseci, društveno koristan rad, češći razgovori sa psihologom i pedagogom uz obaveznu saradnju sa roditeljima ključ za rešavanje ovog problema, koji je sve više prisutan po školama – istakao je Antić.

Izvor: Vebsajt Telegraf, 12.12.2016.
Naslov: Redakcija