Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

AUTONOMNE TRGOVINSKE MERE EU ISTIČU 31. DECEMBRA 2015. GODINE: GARANCIJE ćE BITI PRODUżENE, KAKO BI SE PROIZVODI, PRE SVEGA VOćE I POVRćE, KOJI NISU POKRIVENI SPORAZUMOM O STABILIZACIJI I PRIDRUżIVANJU, I U NAREDNIH PET GODINA IZVOZILI U EU BEZ CARINE


Izvoznici na evropsko tržište iz Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana zadržaće trgovinske povlastice iako Autonomne trgovinske mere EU ističu 31. decembra 2015. godine. Garancije da će biti na vreme produžene, kako bi se proizvodi, pre svega voće i povrće, koji nisu pokriveni Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju, i u narednih pet godina izvozili u EU bez carine, stigle su od visokih evropskih zvaničnika.

- Privredna komora Srbije, zajedno sa drugim komorama regiona - članicama Komorskog investicionog foruma, u oktobru se obratila nadležnim institucijama EU inicijativom da se ATM na vreme produži. Prošle nedelje dobili smo zajedničko pismo komesara za proširenje Johanesa Hana i komesarke za trgovinu Sesilije Malmstrom kojim su nas uverili da je preduzeto sve da se ne ponovi situacija iz 2011. godine, kada je produžavanje povlastica kasnilo više od godinu dana. Potvrdu da će procedura biti završena do Nove godine, kako bi ATM produžile do 2020. godine, dobili smo i tokom konsultacija obavljenih u Evropskom parlamentu - izjavio je Marko Čadež, predsednik PKS.

Prema njegovim rečima, procenjuje se da će ova povlastica izvoznicima voća i povrća iz Srbije, mahom malim i srednjim preduzećima - proizvođačima svežih jabuka i šljiva i smrznutog kukuruza šećerca, uštedeti bar 20 miliona evra. Toliko bi, da se ATM ne produži, bilo carinsko opterećenje, što bi povećalo cene naših proizvoda i otežalo prodaju na tržištu Unije.

Trgovinske povlastice koje je Evropska unija odobrila Zapadnom Balkanu još 2000. godine obnavljaju se na svakih pet godina i predviđaju bescarinski izvoz proizvoda iz država Zapadnog Balkana u Evropsku uniju.

Izvor: Vebsajt Danas, E. D., 11.12.2015.
Naslov, Obeležavanje: Redakcija