Zastava Bosne i Hercegovine

PREDNACRT GRAĐANSKOG ZAKONIKA: BUDUćA KODIFIKACIJA GRAđANSKOG PRAVA ZVAćE SE SRPSKI GRAđANSKI ZAKONIK I BIćE USKLAđENA SA TEKOVINAMA EVROPSKE PRAVNE CIVILIZACIJE


Ministar pravde, Nikola Selaković, izrazio je želju da se buduća kodifikacija građanskog prava zove Srpski građanski zakonik koji će u sebi da sažme savremena saznanja i opšte prihvaćena rešenja, kao i da bude usklađen sa tekovinama savremene evropske pravne civilizacije.

Selaković je otvarajući 28. susret Kopaoničke škole prirodnog prava, tokom koje će se voditi trodnevna diskusija, pored ostalih tema i o rešenjima budućeg Građanskog zakonika, pozvao učesnike tog skupa - eminentne pravnike da daju svoja mišljenja i sugestije o Prednacrtu GZ koji je izradila radna grupa Ministarstva pravde.

On je poručio da će se budući tekst uvek zvati "Srpski građanski zakonik", a ne samo Građanski zakonik, što su podržali i učesnici skupa.

Očekujemo dragocena mišljenja i sugestije koje će se pažljivo analizirati prilikom izrade Srpskog građanskog zakonika, rekao je ministar pravde napominjući da takođe očekuje mišljenja ovogodišnjih inostranih učesnika i mnogobrojnih poznatih evropskih pravnika.

Ministar je takođe pozdravio angažovanje medija koji prate javnu raspravu o budućoj kodifikaciji građanskog prava, a koja će trajati punih godinu dana, odnosno do jula 2016. godine.

Govoreći o značaju rada Kopaoničke škole, Selaković je izrazio uverenje da i ovogodišnji skup pravnika na Kopaoniku, služi afirmaciji prava, pravde i pravičnosti i podsetio da nije slučajno to što Kopaonička škola od pre nekoliko godina radi pod pokroviteljstvom Uneska.

Takođe, on je istakao značaj ovogodišnje teme Kopaoničke škole - Pravo i autonomija ličnosti.

Ta tema je kako je naveo Selaković, posebno aktuelna, složena i veoma značajna pa bi valjalo ispitati koliko slobodu ličnosti ugrožava i sputava sve šira mreža pravnih propisa, sve izraženija težnja da se skoro sva ispoljavanja života urede i predvide, izmere, proračunaju i normiraju.

On je istakao da Kopaonička škola zaslužuje punu podršku u pokušajima da odgovori na ta pitanja, primenom sintetičkog, pravnog, filozofskog i sociološkog metoda.

Treći programski sadržaj ovogodišnjeg skupa takođe je, prema rečima ministra pravde veoma značajan, a odnosi se na Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku ("Sl. glasnik RS", br. 40/2015 - dalje: Zakon), čija primena počinje 1. januara 2016. godine.

Posredi je Zakon koji je izuzetno važan i za ostvarivanje ljudskih prava. Neophodno je da se svi angažujemo, pre svega zaposleni u pravosudnim institucijama, da se on delotvorno i pravilno primeni, poručio je Selaković.

Izvor: Press služba Vlade Srbije, 13.12.2015.
Naslov: Redakcija