Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

OCENA ZAKONITOSTI I USTAVNOSTI: NEZAVISNI POLICIJSKI SINDIKAT SRBIJE PODNEO INICIJATIVU ZA OCENU USTAVNOSTI PRAVILNIKA O POSTUPKU BEZBEDNOSNE PROVERE I SADRżINI UPITNIKA


Nezavisni policijski sindikat Srbije zatražio je od Ustavnog suda ocenu ustavnosti i zakonitosti Pravilnika o postupku bezbednosne provere i sadržini upitnika ("Sl. glasnik RS", br. 97/2015 - dalje: Pravilnik), koji je na snazi od 29. novembra 2015. godine.

Taj sindikat ocenio je da će ovaj Pravilnik naneti veliku štetu zaposlenima u MUP-u, ali i građanima jer se njime krše Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006), Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i brojni međunarodni akti kojima je zagarantovana pretpostavka nevinosti.

Prema oceni sindikata, Pravilnikom je omogućeno otpuštanje osoba protiv kojih je pokrenut krivični postupak čime se, kako navode, zapravo vraća u praksu pre četiri godine obrisan član 168 Zakona o policiji ("Sl. glasnik RS", br. 101/2005, 63/2009 - odluka US) koji predstavlja kršenje najvažnijeg principa krivičnog prava da se svako smatra nevinim dok se ne dokaže suprotno.

Nezavisni sindikat dodaje da se među zaposlenima u MUP-u "može čuti" da je Pravilnik usvojen kako bi se na 'zakonit' način otpustili nepoželjni i neposlušni radnici policije koji naročito smetaju svojim starešinama.

Sindikat dodaje da treba imati u vidu da je kršenje načela pretpostavke nevinosti sankcionisano čestim presudama Evropskog suda za ljudska prava, kojima je zbog povrede tog prava državama u obavezi da plaća visoke novčane naknade, na teret građana Srbije.

Izvor: Vebsajt N1 info, 12.12.2015.
Naslov: Redakcija