Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA: Prijave zbog zloupotrebe prava na informacije od javnog značaja. Poverenik obavestio Više javno tužilaštvo u Beogradu o sumnjama da su dva advokata počinila krivično delo, a od AKB je zatražio pokretanje disciplinskog postupka protiv njih


Poverenik za informacije od javnog značaja Milan Marinović obavestio je Više javno tužilaštvo u Beogradu o sumnjama da su dvojica prestoničkih advokata i osobe koje su oni zastupali zloupotrebljavali pravo na pristup informacijama od javnog značaja i tako naplatili velike iznose novca. Zbog sumnji na zloupotrebe, poverenik se obratio i Advokatskoj komori Beograda (AKB), kojoj je podneo prijave za pokretanje disciplinskih postupaka protiv advokata.

U ovoj fazi postupka ne mogu da dajem dodatne informacije s obzirom na to da bi njihovo objavljivanje moglo da omete ili oteža otkrivanje krivičnog dela, optuženje, vođenje predistražnog i sudskog postupka, kao i drugog pravno uređenog postupka ili fer postupanje i pravično suđenje, i to do okončanja postupka – kaže Marinović.

Pojedini advokati, podsetimo, bili su toliko ažurni u traženju informacija od javnog značaja da su uspeli da za godinu dana naplate iz državnog budžeta 24,7 miliona dinara na ime troškova za nedavanje odgovora.

Zloupotrebe su se dešavale tako što jedna naizgled nepovezana grupa građana traži od institucije iste informacije i čeka da prođe rok za postupanje. Ako ne postupe u tom roku ili su nezadovoljni odgovorom, oni angažuju istog advokata i podnose tipske žalbe povereniku. Ukoliko se radi o nepostupanju, poverenik šalje na izjašnjenje tu žalbu organu vlasti. Poverenik donosi rešenje kojim nalaže postupanje u kratkom roku, ali mora da odluči o troškovima žalbe koji nisu mali. Troškovi angažovanja advokata su bili 33.000 dinara po predmetu, sada su 50 odsto veći – 49. 500 dinara.

Ispostavilo se da je tražilac informacije jedan advokat, a da žalbe piše njegov kolega iz iste kancelarije.

Navedeni problem pokušavam da rešim na sistemski način i u tom smislu sam preduzeo više mera. Ukazujući na ovaj problem, u momentu kada je bilo očigledno da se stvari progresivno razvijaju u neželjenom smeru, obratio sam se u aprilu Vladi Republike Srbije, Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave sa inicijativom da se izmeni Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja ("Sl. glasnik RS", br. 120/2004, 54/2007, 104/2009, 36/2010 i 105/2021), Ministarstvu finansija i Upravnom sudu – kaže Poverenik za informacije od javnog značaja.

Na pitanje koje su konkretno informacije tražene, Marinović navodi da su ovakvi podaci irelevantni.

Sporan je način na koji se to radi. Koriste se procesne manipulacije, podnosi se ogroman broj zahteva i žalbi i to u kratkom roku kako bi se zaposlenima u organima onemogućilo da blagovremeno postupe po njima. Posebno su “na udaru” mali organi, u manjim i siromašnijim mestima, koji nemaju ljudske i materijalne resurse da brzo odgovore na ogroman broj zahteva i veliki broj traženih informacija. Radi se o centrima za socijalni rad, predškolskim i školskim ustanovama, lovačkim udruženjima, mesnim zajednicama – navodi Marinović.

Broj žalbi podnetih Povereniku za informacije od javnog značaja znatno se povećao od 21. juna 2022. godine, nakon promene stava Upravnog suda u pogledu osnovanosti naknade troškova za zastupanje tražilaca informacija od strane advokata u žalbenim postupcima pred Poverenikom.

Iz podataka se vidi da je za prvih šest meseci 2022. godine Povereniku podneto ukupno 3.309 žalbi, dok je taj broj u drugoj polovini iste godine “narastao” na čak 9. 561.

Treba dodati i da je iz budžeta poverenika za informacije od javnog značaja, na ime izgubljenih upravnih sporova u 2022. godini, isplaćen iznos od 424.626 dinara, a u 2023. godini – 544. 939 dinara.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Miroslava Derikonjić, 10.11.2023.
Naslov: Redakcija