Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SPREČAVANJU KORUPCIJE: U toku izborne kampanje zabranjeno finansiranje aktivnosti humanitarnog karaktera


Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) na svom Instagram nalogu podsetila je političke subjekte koji učestvuju u izbornoj kampanji na to da je ovim subjektima u toku izborne kampanje zabranjeno finansiranje aktivnosti humanitarnog karakter.

Tu se, kako su istakli u ASK, misli na organizovanje (i plaćanje) lekarskih pregleda, podela lekova, medicinskih sredstava i aparata i slično, podela promotivnog materijala u vidu paketa sa osnovnim životnim namirnicama (npr. brašno, ulje, šećer, i sl), podela paketa sa osnovnim higijenskim priborom (npr. toalet papir, deterdžent, hemijska sredstva za održavanje higijene i sl.).

- Takođe, politički subjekti u toku izborne kampanje ne mogu da koriste javne resurse, uključujući službene prostorije, vozila, veb sajtove i inventar državnih, pokrajinskih i lokalnih organa, javnih ustanova i javnih preduzeća. Ovi javni resursi se ne mogu koristiti ni u svrhe izrade promotivnih spotova političkih stranaka i njihovo objavljivanje - naglašavaju u Agenciji.

Od navedenog, kako se napominje, jedini izuzetak predviđen zakonom je za javne funkcionere koji koriste javne resurse, radi zaštite lične bezbednosti, ukoliko je to posebno uređeno propisima iz te oblasti ili odlukom službi koje se staraju o bezbednosti funkcionera.

Na stranici ASL-a podseća se i da su njihovi terenski posmatrači i koordinatori počeli sa radom na terenu i da oni imaju ovlašćenje da u ime Agencije, do dana izbora, nesmetano prikupljaju informacije i podatke u vezi sa aktivnostima političkih subjekata u izbornoj kampanji putem audio i video zapisa, fotografija u elektronskom formatu i prikupljanjem primeraka promotivnog izbornog materijala.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 10.11.2023.
Naslov: Redakcija