Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O POSTUPKU UPISA U KATASTAR NEPOKRETNOSTI I KATASTAR INFRASTRUKTURE: Netačni navodi da građani moraju da plaćaju advokate za ispravljanje grešaka koje su nastale u katastru


Netačni su navodi u medijima u vezi sa postupkom ispravke grešaka u katastru, u kojima se tvrdi da novim zakonskim izmenama građani moraju da plaćaju advokatu ukoliko je greška nastala u samom katastru, saopštio je Republički geodetski zavod (RGZ).

- Naglašavamo da su tehničke greške u katastru nastale prekucavanjem skoro pa nemoguće i da su na nivou statističke greške. Međutim, ukoliko do takve greške i dođe, istina je da građani imaju mogućnost da reaguju odmah nakon njihovog otkrivanja potpuno besplatno. Ukoliko grešku otkriju u roku od 8 dana od njenog nastanka građanima je omogućeno da podnesu žalbu i greška se odmah u samoj službi ispravlja. Ovo je besplatan, transparentan i efikasan proces koji omogućava građanima da ostvare svoja prava izuzetno brzo - stoji u saopštenju RGZ.

Dodaje se da, ukoliko se greška primeti nakon dužeg vremenskog perioda, postoji i elektronska usluga ePrimedbe na sajtu Republičkog geodetskog zavoda koja omogućava građanima da, "iz udobnosti svog doma", podnesu zahtev za ispravku greške.

- Ova opcija je takođe apsolutno besplatna i ne zahteva angažman advokata ili geodetske organizacije i u skladu je sa zakonskim regulativama i pružaju građanima odgovarajuće sredstvo za rešavanje administrativnih problema bez ikakvih troškova - ističu iz RGZ.

Udruženje Efektiva zatražilo je da se hitno ukinu odredbe izmenjenog Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti, "prema kojima građani više ne mogu direktno da podnesu zahtev za neku promenu u Republičkom geodetskom zavodu (RGZ), već to moraju da rade preko tzv. profesionalnih korisnika (advokata i geodetskih organizacija)".

- Ovim izmenama, građanima se na teret stavljaju dodatni, ne mali troškovi, čak i za one jednostavne poslove, koje su do sada obavljali sami - navela je Efektiva.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 11.11.2023.
Naslov: Redakcija