Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

U PRVA TRI KVARTALA 2018. GODINE U OBLASTI GRAĐEVINARSTVA ZABELEŽENA 54 SLUČAJA RADA NA CRNO: Lista izvođača i dobavljača se ažurira četiri puta godišnje i trenutno obuhvata 626 firmi izvođača i dobavljača u oblasti niskogradnje


Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture saopštilo je da su u prva tri kvartala 2018. godine u oblasti građevinarstva zabeležena 54 slučaja rada na crno, što je dva i po puta manje nego u istom periodu 2017. godine, kad je zabeležen 141 takav slučaj kod firmi koje se nalaze na “crnoj i beloj listi” resornog ministarstva.

Na kraju trećeg kvartala 2018. godine broj zaposlenih na neodređeno vreme u oblasti niskogradnje veći je za više od 1.000 u odnosu na isti period 2017. godine.

Takođe je smanjen i ukupan broj povreda na radnom mestu sa 111 na 84, pokazuju podaci najnovije bodovne liste izvođača i dobavljača.

Lista se ažurira četiri puta godišnje i trenutno obuhvata 626 firmi izvođača i dobavljača u oblasti niskogradnje.

“Crna i bela lista” građevinskih kompanija inicirana je na osnovu Konvencije Međunarodne organizacije rada br. 94 o radnim klauzulama javnih ugovora ("Sl. glasnik RS - Međunarodni ugovori", br. 12/2014), koja je na inicijativu potpredsednice Vlade Republike Srbije i ministarke građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorane Mihajlović, ratifikovana u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Radna grupa koju su činili predstavnici državnih institucija i predstavnici Samostalnog sindikata putara Srbije pokrenula je krajem 2014. godine bodovnu listu izvođača koja se od tada redovno ažurira, u cilju poboljšanja položaja zaposlenih u putnoj privredi.

U maju 2017. godine, na inicijativu potpredsednice Mihajlović, Vlada Srbije usvojila je zaključak kojim je državnim institucijama preporučeno da pre donošenja odluke o dodeli posla preko javnih nabavki provere rejting preduzeća na “crnoj i beloj listi”, kako bi se izbegla dodela poslova firmama rangiranim na crnoj listi, navodi se u saopštenju.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 13.11.2018.
Naslov: Redakcija