Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

MEĐUNARODNA KONFERENCIJA BEOGRADSKE BERZE UPGRADE IN BELGRADE 2018. ODRŽAVA SE U BEOGRADU


Međunarodna konferencija Beogradske berze UPGRADE IN BELGRADE 2018. se održava u četvrtak, 15. novembra 17. put za redom u Beogradu. Predstavnici 15 najvećih listiranih akcionarskih društava čijim se akcijama trguje ne samo na Beogradskoj, već i na berzama u Ljubljani, Zagrebu, Skoplju i Sofiji će u okviru investitorskog dela konferencije predstaviti svoje poslovne planove institucionalnim investitorima iz sveta koji pokrivaju naš region. Kao i većina investitorskih konferencija koje se održavaju krajem godine i ova, beogradska, može biti ključna za preliminarne portfolio strategije velikih profesionalnih investitora za narednu godinu.

Siniša Latinović, direktor Korporativnog izveštavanja, analiza i odnosa s investitorima u kompaniji Podravka, koja već više godina unazad učestvuje na Investitorskoj konferenciji Beogradske berze naglašava: "Za Grupu Podravka, beogradska Konferencija predstavlja odličnu platformu za kontakte s međunarodnom investitorskom zajednicom. Na samo nekoliko sati vožnje imamo priliku na jednome mjestu susresti se s investitorima iz raznih dijelova svijeta. I ne manje važno, istovremeno smo u mogućnosti upoznati se s kolegama privrednicima iz čitave regije".

Pored investitorskog dela Konferencije, od kog se očekuje najveći poslovni značaj, sastavni deo Konferencije Beogradske berze jeste i panel deo, na kom svi koji su direktno ili indirektno povezani sa tržištem kapitala u Srbiji imaju priliku da sučele svoja mišljenja i iskustva na temu trenutne pozicije i očekivanog razvoja tržišta kapitala u Srbiji. I ove godine jedna od centralnih tema Konferencije biće makroekonomski tokovi u zemlji i regionu i njihov uticaj na tržište kapitala. Među govornicima na makrokonomske teme ove godine nalaze se i Vladimir Vučković, član Fiskalnog saveta Republike Srbije, Miladin Kovačević, direktor Republičkog zavoda za statistiku, Ana Tripović, direktorka Uprave za javni dug, kao i Aleksandar Marković, generalni direktor jedne od najboljih domaćih kompanija- Metalac a.d. Gornji Milanovac.

Jedna od čestih tema na svetskim tržištima kapitala u današnje vreme sve češće je i mogućnost uključivanja malih brzorastućih firmi i startapova na berzanska tržišta, kako bi od infrastrukture tržišta kapitala korist imale i same kompanije, ali i investitori. U tom procesu obično se traže i rešenja koja su bazirana na novim tehnologijama, kako bi efikasnost celog procesa bila maksimalno unapređena. Upravo stoga, tema drugog panela ovogodišnje Konferencije Berze biće uticaj savremenih tehnologija (fintech - financial technology) na pristup izvorima finansiranja, pre svega za srpske kompanije. Na ovom panelu očekuje se učešće profesora Draga Inđića, predsednika Richfox Capital BV fonda, koji će o mogućnostima, ali i izazovima inovativnog načina investiranja u lokalne kompanije razgovarati sa Slobodanom Djinovićem, direktorom Orion telekoma, Ivanom Bjelajcem, direktorom MVP Workshop, i Sandrom Rodić, iz USAID-a.

Poseban deo panel dela Konferencije biće posvećen i trenutnim trendovima na tržištima kripto-valuta, koje se često povezuju sa berzanskim poslovanjem, ali koje imaju i svoje specifičnosti, koje su se možda i najbolje pokazale kada je započeo drastičan pad vrednosti ovih instrumenata na svim tržištima. Prezentaciju na temu "Kriptovalute - Početak ili kraj?" održaće Ivan Ileković, specijalista iz kompanije Thomson Reuters.

Značaj regionalne saradnje u oblasti tržišta kapitala prepoznat je i od strane organizacije za regionalnu saradnju - Regional Cooperation Council, koja je partner ovogodišnje Konferencije Berze, i čije aktivnosti su, između ostalog, usmerene i na promociju saradnje i, istovremeno, unapređenje efikanosti ekonomija Zapadnog Balkana, kroz zajedničke aktivnosti. Odatle, tema trećeg panela konferencije Berze biće budućnost regionalnih tržišta kapitala, a pored direktora Makedonske, Montenegro i Beogradske berze - Ivana Šterieva, Gojka Maksimovića i Siniše Krnete, jedan od govornika na ovom panelu biće i generalni sekretar RCC-a, Goran Svilanović.

Problematika inicijalne javne ponude, još uvek nedovoljno iskorišćene mogućnosti za finansiranje razvoja domaće privrede biće na ovogodišnjoj Konferenciji Berze dotaknuta sa dva aspekta. Sa jedne strane, specijalno, uvodno predavanje na Konferenciji održaće direktor kompanije Fintel energija a.d, prve kompanije koja će, od reosnivanja berze u Srbiji, u drugoj polovini novembra, izaći na Beogradsku berzu, Ticijano Đovaneti, dok će Ivana Stanković iz PwC predstaviti projekat "Serbia: IPO Go!", koji ima za cilj da pomogne razvoj srpske privrede kroz podizanje svesti o mogućnosti da kompanije iz Srbije potreban kapital obezbede izlaskom na Beogradsku berzu, kao i pružanjem neophodne stručne pomoći kompanijama u ovom procesu.

U vezi sa aktivnostima Beogradske berze na promociji inicijalne javne ponude direktor Berze, Siniša Krneta izjavio je: "Bez više inicijalnih javnih ponuda i korišćenja šansi za pristup kapitalu koje postoje na tržištu kapitala srpska privreda nema veliku šansu za hvatanje koraka sa razvijenim tržištima u regionu, a posebno ne sa razvijenim evropskim privredama. Prisustvo velikog broja stranih investitora na sastancima sa kompanijama u okviru Konferencije, i njihov dominantni interes za razgovore sa domaćim kompanijama, dokaz su da je srpsko tržište kapitala atraktivno i za velike portfolio menadžere, ali, na žalost, još uvek malo i nedovoljno razvijeno u smislu raznovrsnosti tržišnih materijala i investicionih alternativa. Naše aktivnosti su prevashodno usmerene na motivisanje kompanija za prikupljanje kapitala putem tržišta, što bi osnažilo ponudu potencijalnim investitorima i samu privredu učinilo atraktivnijom i primaljivijom za globalne investitore, a odatle i finansijski sposobnom za globalnu tržišnu utakmicu".

Koorganizator ovogodišnje Konferencije Berze je investiciona kuća WOOD & Company, dok je Zlatni sponzor kompanija NIS a.d. Novi Sad, koja će u okviru ovog događaja održati prezentaciju projekta "Duboka prerada". Takođe, održavanje Konferencije pomogli su i sponzori Udruženje banaka Srbije i Univerzitet Singidunum, kao i brojni prijatelji i medijski partneri ovog događaja.

Izvor: Redakcija, Natalija Nedeljković, 13.11.2018.