Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NEPOSTOJANJE STAVA DRŽAVNOG VEĆA TUŽILACA O POSLEDNJOJ VERZIJI NACRTA AMANDMANA NA USTAV I REAGOVANJE UDRUŽENJA SUDIJA I TUŽILACA SRBIJE


Udruženje sudija i tužilaca Srbije izrazilo je danas zabrinutost zbog trenutne situacije u Državnom veću tužilaca u kojoj izborni članovi DVT (6 od 10 članova), odnosno oni koje je direktno birala struka ne iniciraju održavanje posebne sednice DVT na kojoj bi se zauzeo stav u vezi poslednje verzije nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa koja je dobila zeleno svetlo Venecijanske komisije.

"UST je uputilo pitanja DVT (informaciju od javnog značaja): da li je od strane DVT doneta odluka kojom se Poverenik za samostalnost DVT ovlašćuje da zastupa stavove DVT, kao kolektivnog organa, u raspravama vezanima za ustavne promene, da li je DVT uopšte zauzelo stav u vezi poslednje verzije nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa koja je objavljena 15.10.2018. godine. Danas smo dobili odgovor da DVT nije razmatralo poslednju verziju nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa koja je objavljena 15.10.2018. godine, da ne postoji posebna odluka kojom bi Poverenik bio ovlašćen da zastupa stavove DVT kao kolegijalnog organa, a nismo dobili ni informaciju čije stavove Poverenik zastupa, u pogledu poslednje verzije nacrta ustavnih amandmana u oblasti pravosuđa odnosno da li zastupa svoje viđenje navedenih nacrta u svojstvu člana DVT, zamenika predsednika DVT, predsednika UTS ili zamenika RJT?", navode u Udruženju sudija i tužilaca.

Oni napominju da se radi o veoma važnoj temi za struku ali i za građane i da bi izborni članovi trebalo da razmotre predložene amandmane, odnosno da DVT zauzme svoj stav.

Izvor: Vebsajt Blic, 13.11.2018.
Naslov: Redakcija