Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POZIV FIRMAMA DA KONKURIŠU ZA GRANTOVE I POVOLJNE KREDITE


Državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović izrazio je zadovoljstvo što su brojni programi podrške za mala i srednja preduzeća (MSP) zatvoreni i novac utrošen.

 Stevanović je poručio da još nije kasno da zainteresovane firme apliciraju za grantove i povoljne kredite u okviru programa koji su i dalje aktivni ili novi.

On je naveo da je novac za MSP dostupan kroz više od 20 aktivnih programa, dok su ostali od ukupno 35, uspešno zatvoreni usled utrošenog novca.

Navodeći primere, državni sekretar je istakao investicioni program za preduzetnike koji bi da šire proizvodnju, a za koji može da se konkuriše do 1. decembra.

Prema njegovim rečima, za ovaj program Ministarstvo privrede je odvojilo bespovratnih 242,9 miliona dinara, ali i sav preostali novac od sada već zatvorenog Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz razvojne projekte.

Ovaj program sprovodimo u saradnji sa Fondom za razvoj Republike Srbije, a kombinacija je do 20 odsto bespovratnih sredstava države i 80 odsto povoljnog kredita fonda. Zahtev za kredit kod Fonda za razvoj i prijave za grantove mogu da podnesu preduzetnici, mikro, mali i srednji privredni subjekti i zadruge koji su registrovani u Agenciji za privredne registre (APR), objasnio je Stevanović.

Ministarstvo privrede, naglasio je Stevanović, brine i o početnicima koji bi da se oprobaju u preduzetničkim vodama.

Za nas je ključno da podržimo one koji su hrabri i ne traže posao u javnom sektoru, već ga sami stvaraju. Za početnike u biznisu se u praksi, nažalost, pokazalo da jako teško dolaze do izvora finansiranja. Mi to želimo da promenimo. Već smo imali uspešne programe namenjene ovoj kategoriji, a sada nastavljamo, rekao je državni sekretar Ministarstva privrede.

Stevanović je naveo da je u okviru "Programa podsticanja razvoja preduzetništva kroz finansijsku podršku za početnike u poslovanju", Ministarstvo privrede obezbedilo dodatnih 100 miliona dinara.

Od početka godine, državni sekretar je podsetio da je na sličan način podržano 185 početnika, a program je uspešno realizovan i prošle godine, kada je podržano 220 početnika.

On je napomenuo da male firme imaju veliki potencijal i one su najveći rezervoar dobrih efekata na privredna kretanja, što pokazuju sva istraživanja i godišnje analize.

Naša ideja je da im obezbedimo mesto koje zaista zaslužuju, da im damo direktnu i konkretnu podršku, ali i da istovremeno afirmišemo preduzetnički duh u Srbiji. Efekti kroz ovakve poslove i programe su najveći na privredni rast, budžet i uspešnu ekonomiju države, rekao je Stevanović.

Državni sekretar je ukazao da su sve vlade od 2000. godine pominjale razvoj preduzetništva i malih i srednjih preduzeća kao strateški pravac, ali činjenica je da su konkretne korake preduzele i ostvarile rezultate tek vlade od 2013. godine.

On je dodao da je tako 2016. proglašena Godinom preduzetništva, a rezultat je bio novih 17.000 preduzeća, novih 30.000 radnih mesta i 70 odsto veća ostvarena neto dobit.

Od 2017. godine smo na predlog Ministarstva privrede, pokrenuli desetogodišnji projekat Decenija preduzetništva. Za početak smo, samo za ovu godinu, obezbedili 18,2 milijarde dinara, od čega je 7,6 milijardi dinara nepovratnog novca. Odvojeno je i više od pola milijarde evra za povoljne kredite. Budući da nije sve u novcu, obezbedili smo im i ono još vrednije – znanje. Organizovali smo besplatne obuke, konsalting i mentoring, objasnio je Stevanović.

Izvor: Vebsajt Vlade, 12.11.2017.