Zastava Bosne i Hercegovine

OCENA USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI: Iako je Ustavni sud proglasio nezakonitim Pravilnik o pružanju grejnih usluga JKP Standard iz Vrbasa, ponovo je usvojen Pravilnik kojim se omogućava naplata "indirektnog grejanja", odnosno grejanja preko instalacija, susednih prostorija ili čak komšijskog zida, u slučajevima kada su se građani odjavili sa sistema daljinskog grejanja


Ustavni sud je u julu 2016. godine proglasio nezakonitim Pravilnik o pružanju grejnih usluga JKP Standard iz Vrbasa, koji, između ostalog, propisuje plaćanje 30 odsto računa čak i građanima koji su se odjavili sa toplane. Ipak, Javno-komunalno preduzeće "Standard" iz Vrbasa ponovo je usvojilo ovaj Pravilnik, za koji tvrde da će ovog puta sigurno proći, pa će građani morati da nastave da plaćaju "indirektno grejanje", jer ih sve vreme greje - komšijski zid.

Pored Vrbasa, i potrošači u Rumi, Odžacima i Bečeju "indirektno grejanje" plaćaju 30 odsto od pune cene, a u Sremskoj Mitrovici i Senti 20 odsto. U Temerinu građani koji se isključe moraju da izmire pola računa, dok u Vršcu postoji obaveza plaćanja fiksnih troškova.

U komunalnom preduzeću "Standard" kažu da je njihov Pravilnik letos "pao" samo zbog "propusta u proceduri", a ne zbog "komšijskog zagrevanja".

- Ustavni sud nam je, po pritužbi građana, tražio da dostavimo dokument - tvrdi Dragan Mihajlović, v. d. direktora "Standarda". - Pravilnik su nam poništili jer nisu razumeli da kao komunalno preduzeće imamo pravo da propisujemo načine naplate. Od osnivača, lokalne samouprave, dobili smo Odluku o obavljanju komunalnih delatnosti i to ćemo priložiti sudu. Nakon toga bi sve trebalo da prođe, to nema veze sa "indirektnim grejanjem", imamo pravo da ga naplaćujemo. Ne može neko da isključi grejanje, a onda da ga greju zidovi od komšija.

Ipak, iz Udruženja potrošača "Prosperitet" tvrde da je slučaj na sudu oboren jer "Ustav Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006), ali i Zakon o zaštiti potrošača ("Sl. glasnik RS", br. 62/2014 i 6/2016 - dr. zakon) svakom građaninu daje za pravo da raskine ugovor o pružanju usluga od opšteg ekonomskog interesa, ako nije saglasan sa promenom cene, tarife ili kvalitetom pruženih usluga".

- U slučajevima indirektnog grejanja, ukoliko isključenjem sa sistema nije moguće u potpunosti ostvariti obustavu toplotne energije, energetski subjekti odoka utvrđuju obavezu plaćanja dela ukupne cene - kaže Radomir Ćirilović iz "Prosperiteta". - Ovaj problem se mora zakonski regulisati, a onda rešavati stručnom ekspertizom (za svaki stan posebno) jer zahteva podrobniju razradu na bazi utvrđenih tarifnih elemenata u tarifnom sistemu.

Izvor: Vebsajt Novosti, M. L. J., 10.11.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija