Zastava Bosne i Hercegovine

DRŽAVNO VEĆE TUŽILACA: Sredinom decembra 2016. godine ističe mandat vršiocima funkcije javnih tužilaca u 29 osnovnih i viših tužilaštava u zemlji, kao i u Tužilaštvu za ratne zločine


Mandat vršiocima funkcije javnih tužilaca u 29 osnovnih i viših tužilaštava u zemlji, kao i u Tužilaštvu za ratne zločine, ističe za mesec dana, a Vlada Republike Srbije i dalje nije prosledila predloge za izbor novih Narodnoj skupštini. Apsolutni rekorder u čekanju je kandidat za višeg tužioca u Novom Sadu, čiji predlog još od novembra 2015. čeka na Vladi.

Prošle jeseni, Državno veće tužilaca poslalo je izvršnom telu imena kandidata za 55 šefova tužilaštava u zemlji, plus predlog za izbor specijalnih tužilaca za ratne zločine i za organizovani kriminal. Njih 54, Vlada je prihvatila i poslala na izjašnjavanje poslanicima, dok je jedan, novosadski, iz nepoznatih razloga ostao. Za višeg tužioca u Novom Sadu bili su predloženi Tatjana Lagumdžija i Dušan Vrekić, ali se do danas ne zna zašto niko od njih dvoje nije izabran.

Narodna skupština je krajem prošle godine izabrala Tužioca za organizovani kriminal, ali nijedan od kandidata za ratne zločine nije dobio potrebnu većinu.

Zato je DVT ponovio izbor krajem septembra 2016. godine, pa je Vladi opet poslao tri predloga tužioca za ratne zločine i 28 predloga za javne tužioce u osnovnim i višim tužilaštvima. Među njima se opet nije našao kandidat za Novi Sad. U svom predlogu DVT je izneo molbu da Vlada razmotri liste na prvoj narednoj sednici i predloži ih Narodnoj skupštini, kao i da Narodna skupština odluči po hitnom postupku. Uprkos tome, ni posle dva meseca ova tema se nije našla na dnevnom redu.

Predloženi kandidati za tužioca za ratne zločine su Snežana Stanojković, zamenik tužioca za ratne zločine, aktuelni rukovodilac tog tužilaštva Milan Petrović i sudija Apelacionog suda u Novom Sadu Dejan Terzić. Zbog zastoja Srbija je pre dve nedelje dobila "packe" i od haškog tužioca Serža Bramerca. Očekuje se da će ove zamerke biti iznete i u njegovom izveštaju UN.

Tužioci su zabrinuti zato što još nemaju šefove svih tužilaštava. Postojeći vršioci funkcija su samo privremeno tu, mahom su došli iz drugih gradova, i nemaju strategiju razvoja. Mandat tužioca je, inače, šest godina.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 09.11.2016.
Naslov: Redakcija