Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA: Predlogom zakona je ukinut prigovor kao pravno sredstvo protiv rešenja suda, kojim se odlučuje po zahtevu javnog tužioca za povremeno oduzimanje imovine, a zadržana je samo žalba. Time će se poboljšati efikasnost sudskog postupka za privremeno oduzimanje imovine. Precizirane su i dodate određene nadležnosti Jedinice za finansijsku istragu i Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom radi efikasnijeg postupanja tih organa u fazi otkrivanja imovine proistekle iz krivičnog dela


Predlogom zakona o izmenama i dopunama Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela, o kome će Narodna skupština Republike Srbije raspravljati na novoj sednici zakazanoj za 15. novembar 2016. godine, uvedena su nova krivična dela na koja će se on primenjivati.

Nova krivična dela su teško ubistvo, učinjeno pri izvršenju razbojništva ili razbojničke krađe, odnosno, ako je učinjen iz koristoljublja, kao i krivična dela protiv intelektualne svojine (neovlašćeno iskorišćavanje autorskog dela) ili predmeta srodnog prava i povreda pronalazačkog prava.

Predlogom zakona su precizirane i dodate određene nadležnosti Jedinice za finansijsku istragu i Direkcije za upravljanje oduzetom imovinom radi efikasnijeg postupanja tih organa u fazi otkrivanja imovine proistekle iz krivičnog dela, navedeno je u obrazloženju predloženih izmena.

Predlogom zakona je ukinut prigovor kao pravno sredstvo protiv rešenja suda, kojim se odlučuje po zahtevu javnog tužioca za povremeno oduzimanje imovine, a zadržana je samo žalba. Time će se poboljšati efikasnost sudskog postupka za privremeno oduzimanje imovine.

Izmena važećeg Zakona o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela ("Sl. glasnik RS", br. 32/2013) je i obaveza Srbije u procesu pridruživanja Evropskoj uniji.

Izvor: Vebsajt N1, 11.11.2016.
Naslov: Redakcija