Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

POVERENIK: UDESETOSTRUČEN BROJ ŽALBI U OBLASTI SLOBODE PRISTUPA INFORMACIJAMA OD JAVNOG ZNAČAJA


Poverenik Rodoljub Šabić saopštio je da u oblasti slobode pristupa informacijama od javnog značaja Srbija ima dobar i kontinuiran proces. On je upozorio da u odnosu vlasti prema javnosti još postoji mnoštvo problema i nerazumevanja dodajući da je za deset godina udesetostručen broj žalbi toj instituciji.

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti je u saopštenju povodom deset godina od stupanja na snagu Zakona o slobodnom pristupu informacijama rekao i da su u uslovima ''gotovo po pravilu loše primene reformskih zakona, građani uspeli da jedan anonimni zakon koji su mnogi, posebno oni iz vlasti, doživljavali kao 'kozmetički' pretvore u efikasan mehanizam za kontrolu vlasti od strane javnosti''.

''Iako je neosporna činjenica da se ovim zakonom služe i mediji i novinari i subjekti nevladinog sektora i političke stranke i drugi uključujući čak i organe vlasti, za ceo desetogodišnji period je karakteristično da ubedljivo najviše zahteva za pristup informacijama na svim nivoima, kao i žalbi povereniku podnose upravo građani, daleko više nego svi drugi zajedno'', istakao je Šabić.

''Činjenica da se velikom broju zahteva i udovoljava onako kako treba, u skladu sa zakonom, 'govori' da i sve više organa vlasti razume i prepoznaje svoje obaveze prema javnosti'', rekao je Šabić.

On je istakao i da je značajan doprinos afirmaciji zakona daju pojedinci, grupe, centri i mediji orijentisani na istraživačko novinarstvo, kao i NVO čije su aktivnosti fokusirane na transparentnost u radu vlasti i u raspolaganju javnim sredstvima.

Šabić je poručio i da su u proteklih 10 godina uspeli da instituciju Poverenika uspostave kao efikasnog zaštitnika prava na slobodan pristup informacijama od javnog značaja.

Prema njegovim rečima, o poverenju koje građani imaju u instituciju govori veliki i stalno rastući broj njihovih obraćanja Povereniku.

''Broj žalbi koje Poverenik, po osnovu slobode pristupa informacijama godišnje prima je u proteklih 10 godina udesetostručen. Ukupan broj predmeta Poverenika u 2005. godini je bio 437, a u 2013. godini 4930, a već sada je izvesno da će u 2014. biti još veći'', rekao je Šabić.

Navodeći da je efikasnost Poverenika na nivou od oko 93 odsto uspešnih intervencija što je visok, veoma vredan rezultat i po kriterijumima starih demokratija, on je ocenio da bi taj rezultat bio još bolji da ''kroz ceo period nije izostajala podrška vlada i nadležnih ministarstava koju su po zakonu dugovali''.

''Dobro je što možemo sebi da dozvolimo konstataciju da u oblasti slobode pristupa informacijama imamo proces koji je dobar, kontinuiran i ireverzibilan. Ali istovremeno, o čemu najbolje govori ogroman broj žalbi Povereniku, moramo konstatovati da u odnosu vlasti prema javnosti još uvek postoji mnoštvo problema i nerazumevanja na čijem otklanjanju se mora uporno insistirati i raditi.

Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja objavljen je u "Službenom glasniku" dana 5. novembra 2004. godine, a stupio na snagu osam dana od dana objavljivanja - 13. novembra.

Izvor: