Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USTAVNI SUD ODRŽAO PRIPREMNU SEDNICU POVODOM INICIJATIVA KOJIMA SE OSPORAVA SET ZAKONA O JAVNOM BELEŽNIŠTVU I AKATA KOJIMA SE OSPORAVA OBUSTAVA RADA ADVOKATA U SRBIJI


Ustavni sud održao je pripremnu sednicu povodom inicijativa kojima se osporava set zakona o javnom beležništvu i akata kojima se osporava obustava rada advokata u Srbiji, objavljeno je danas na sajtu tog suda.

Precizira se da je pripremna sednica povodom predmeta formiranim po pomenutim inicijativama održana u sredu, 12. novembra.

Advokatske komore Beograda i Srbije podnele su sredinom septembra inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o javnom beležništvu, Zakona o prometu nepokretnosti i Zakona o izmenama i dopunama Zakona o vanparničnom postupku.

Ministarstvo pravde je tražilo ocenu ustavnosti akata koji se odnose na obustavu rada advokata, koji su u štrajku već dva meseca.

Beogradski advokati su stupili u štrajk 10. septembra, a kolege iz cele Srbije su im se priključile nedelju dana kasnije.

Oni traže izmene zakona koji se tiču sistema javnog beležništva koje je u Srbiji počelo sa radom 1. septembra i regulisanje paušalnog oporezivanja advokata.

Nakon više sastanaka i pregovora između Misitarstva pravde i lidera advokatskih komora izvršene su izmene Zakona o javnom beležništvu i Zakona o prometu nepokretnosti, ali te izmene nisu bile prihvatljive za advokaturu koja i dalje odbija postupanje pred državnim organima, policijom, tužilastvom i sudovima.

Advokatura je u više navrata poručila da će bez obzira na odluku o ustavnosti osporenih zakona tražiti izmene pojedinih članova tih zakona za koje smatra da ugrožavaju advokatsku profesiju.

Izvor: Tanjug