Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAPOČETI RAZGOVORI SA MMF-OM U OKVIRU NOVOG SAVETODAVNOG ARANŽMANA


Ministar finansija Siniša Mali razgovarao je sa delegacijom Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koju predvodi Jan Kes Martejn, a koja je započela prvu reviziju novog savetodavnog aranžmana “Instrument za koordinaciju politika”, koji je počeo da se sprovodi u junu 2021. godine.

Cilj novog aranžmana je sprovođenje strukturnih reformi i održavanje makroekonomske i finansijske stabilnosti.

Mali je istakao da, kada je reč o fiskalnom rezultatu, u prvih devet meseci imamo bolji rezultat za 182 milijardi dinara, odnosno da deficit iznosi 93 milijarde dinara, i to zbog mnogo većih prihoda, pre svega poreskih.

On je rekao da se srpska ekonomija mnogo uspešnije oporavlja, tako da se očekuje i mnogo manji deficit od projektovanog do kraja godine.

Kada je reč o drugim makroekonomskim rezultatima, Mali je istakao da je u prvoj polovini ove godini ostvaren privredni rast od 7,6 odsto, kao i da je Ministarstvo finansija za ovu godinu povećalo projekciju rasta BDP-a na 7 odsto, ali da veruje da je moguće dostići još veće stope.

Ministar finansija je dodao i da je reč o zdravom rastu, koji se pre svega zasniva na investicijama.

Mali je istakao da su ispunjena sva četiri reformska cilja koja su sa MMF-om dogovorena u aprilu ove godine, što govori o posvećenosti i ozbiljnosti Republike Srbije ovom aranžmanu.

On je izvestio predstavnike MMF-a da će na sednici Vlade naredne nedelje biti usvojena metodologija za praćenje fiskalnih rizika, kao i Strategija za razvoj tržišta kapitala, koju će pratiti i Akcioni plan, a koji će biti donet do kraja godine.

Sagovornici su se saglasili da je razvoj tržišta kapitala, koji je i jedan od reformskih ciljeva, izuzetno važan za Srbiju i da ima mnogo potencijala koji još nisu dovoljno iskorišćeni.

Ministar finansija je istakao i da se na naredne dve sednice Vlade očekuje usvajanje uredbi iz domena kontrole državne pomoći, a tema sastanka je bilo i izveštavanje po GFSM metodologiji MMF-a, koje je dogovoreno i potvrđeno, a što je takođe jedan od reformskih ciljeva.

Sagovornici su razgovarali i o budžetu za 2022. godinu, koji bi u skupštinskoj proceduri trebalo da se nađe u drugoj polovini meseca novembra, kako bi bio usvojen do kraja tog meseca.

Cilj budžeta je da nastavimo da smanjujemo deficit, kao i da smanjujemo udeo javnog duga u BDP-u, istakao je ministar finansija.

Mali je dodao i da je namera da se nastavi sa ulaganjem u javne investicije, sa naglaskom na projekte iz tzv. “zelene agende”.

Budžet za narednu godinu podrazumeva i povećanje penzija od minimum 5 odsto, kao i veće plate u javnom sektoru, što će uticati na potrošnju i ekonomiju u celini.

Martejn se saglasio sa tim da su rezultati bolji nego što su očekivali u aprilu ove godine, te da se privreda dobrom dinamikom oporavlja.

Razgovori u okviru aktuelne misije će se u toku ove nedelje održavati onlajn, dok će sledeće nedelje predstavnici MMF-a posetiti Beograd.

Misija će trajati do 22. oktobra, a novi aranžman “Instrument za koordinaciju politiku” započet je u junu 2021. godine i trajaće do kraja 2023. godine.

Aranžman je u potpunosti savetodavnog karaktera, odnosno ne podrazumeva finansijsku podršku, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Izvor: Vebsajt Vlade, 11.10.2021.
Naslov: Redakcija