Zastava Bosne i Hercegovine

REFORMA PORESKE UPRAVE: Do kraja 2023. godine biće uveden samo jedan račun za sve poreze


U okviru reforme Poreske uprave koja treba da se završi do kraja 2023. godine postojaće samo jedan račun za sve poreze, najavio je u parlamentu tokom usvajanja seta finansijskih zakona ministar finansija Siniša Mali.

Odgovarajući na pitanje poslanika da li je moguća avansna uplata za poreze, Mali je rekao da to u ovom trenutku nije moguće, ali da će novim sistemom biti.

“Sada imamo preko 184 računa ili podračuna na koje građani Srbije plaćaju razne svoje poreske obaveze, takse i drugo, a mi hoćemo da postoji samo jedan. I biće za godinu i po do dve samo jedan račun za sve poreze, a onda će preko algoritma i na odgovarajući način da se sve te uplate kategorišu, rekao je Mali.

To je, prema njegovim rečima, ono što građani ne mogu sada da vide, ali će im biti jasno kada budu mogli na jednostavan način da plate porez i dobiju potvrdu da ne duguju ništa.

“Ogromna reforma je u pitanju. Radimo intenzivno i do kraja 2023. godine siguran sam da će taj sistem potpuno da zaživi”, istakao je ministar.

Kako je objasnio, već se sprovode reforme u Poreskoj upravi, navodeći da će sistem biti takav da će građani preko mobilnog telefona na bezbedan način moći da se uloguju na svoju adresu kod Poreske uprave i da odmah dobiju informaciju koliko duguju.

“U istom trenutku će moći i da plate svoje obaveze”, objasnio je Mali.

Izvor: Vebsajt Biznis, 08.10.2021.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija