Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O POSTUPKU UPISA U KATASTAR NEPOKRETNOSTI I VODOVA: Izvodi iz katastra nisu "plagirani"


Republički geodetski zavod (RGZ) optužio je javne beležnike da su oštetili više od 50.000 građana kojima je obustavljen zahtev za upis u katastar. Javnobeležnička komora Srbije (JKS) kategorički odbacuje navode RGZ da su građanima obustavljeni brojni zahtevi za upis u katastar zbog navodnog nezakonitog postupanja javnih beležnika i naglašava da se ponosi rezultatima njihovog rada u pogledu primene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova ("Sl. glasnik RS", br. 41/2018, 95/2018, 31/2019 i 15/2020).

Ministarka pravde Nela Kuburović Kisić je uputila dopis Vladi Republike Srbije u kome ukazuje da RGZ "kontinuiranim neprimerenim primedbama o radu javnih beležnika remeti pravnu sigurnost, a građane i privredu dovodi u zabludu.

Prema statističkim podacima objavljenim na portalu RGZ, od 1. jula 2018. i početka primene Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, do 1. septembra ove godine, javni beležnici su poslali 545.866 zahteva za upis u katastar, od kojih je 528.920 rešeno bez ikakvih primedaba. Statistika RGZ, dostupna na sajtu ove institucije, navodi podatak da je u tom periodu obustavljeno 16.946 zahteva za upis u katastar, što se drastično razlikuje od broja koji je sada saopštio RGZ (23.924 obustavljena zahteva) – saopšteno je iz Javnobeležničke komore Srbije.

Zahtevi za upis u katastar pretežno su obustavljani zbog pogrešne primene propisa pojedinih službi za katastar nepokretnosti, kao i zbog ogromnog broja prethodno nerešenih zahteva kada je službama najlakše da obustave postupak.

JKS se zbog toga obraćala RGZ-u, sa željom da se određeni problemi u primeni propisa reše zajednički, ali u RGZ-u nije bilo volje da se oni reše na profesionalan način, uz obostrano uvažavanje.

Analiza podataka RGZ pokazuje da je za 26 meseci po jednom javnom beležniku mesečno obustavljeno u proseku 3,27 predmeta, što govori o visokoj stručnosti i profesionalizmu javnih beležnika – naglašava se iz JKS-a i zahvaljuje RGZ-u na redovnoj statistici o zahtevima za upis u katastar, a građanima i svim zainteresovanim ostavlja da uvidom u ove podatke donesu sopstveni zaključak.

Iz JKS-a podsećaju da je od početka rada javnobeležničkog sistema dramatično smanjen broj imovinskopravnih sporova, što dovoljno govori o opravdanosti uvođenja ove profesije u pravosudni sistem, o doprinosu investicijama i rastu BDP-a, kao i o povećanju pravne sigurnosti građana.

Ministarstvo pravde smatra "potpuno nedopustivim" navode RGZ-a da su izvodi iz lista nepokretnosti koje izdaju javni beležnici "plagirani", "u potpunoj suprotnosti sa zakonom", da predstavljaju "direktnu krađu proizvoda RGZ", kao i da se građani i privreda u te izvode ne mogu pouzdati i da treba da ih pribavljaju kod registrovanih geodetskih organizacija.

Ministarstvo ocenjuje da su takve tvrdnje RGZ-a "očigledan pokušaj dezavuisanja javnosti sa ciljem skretanja pažnje sa sopstvenih upitnih rezultata rada".

Povodom tvrdnji RGZ da izvodi koje javni beležnici izdaju sadrže podatke koji nisu sastavni deo izvoda iz lista nepokretnosti, poput naznake da se izdaju u okviru Pravosudnog informacionog sistema, Ministarstvo pravde je ukazalo da je to neophodno zato što je ministarstvo nadležno za poslove pravosuđa odgovorno za verodostojnost i garanciju prikaza preuzetih podataka.

To je propisano Uredbom o uslovima izdavanja izvoda iz lista nepokretnosti i lista voda iz Geodetskog katastarskog informacionog sistema, koje izdaju javni beležnici i geodetske organizacije ("Sl. glasnik RS", br. 91/2020), koje izdaju javni beležnici i geodetske organizacije, donetom krajem juna 2020. godine.

Ministarstvo ukazuje da se u izvodima bez izuzetka navodi da je izvor podataka RGZ, a da podaci o nepokretnosti nemaju nikakve sadržinske razlike.

U listovima nepokretnosti koje izdaju javni beležnici nema govora ni o kakvom plagiranju, budući da ti izvodi ne predstavljaju autorsko delo – objasnili su iz ministarstva.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 10.10.2020.
Naslov: Redakcija