Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Doneti su - Uredba o sistematskom praćenju stanja i kvaliteta zemljišta, Program za razvoj elektronske trgovine u Republici Srbiji za period 2019-2020. godine, kao i zaključak kojim se preporučuje Regulatornom telu za elektronske medije da donese Pravilnik kojim će se bliže definisati predstavljanje političkih subjekata u izbornoj kampanji na javnim medijskim servisima


Vlada Republike Srbije usvojila je Uredbu o sistematskom praćenju stanja i kvaliteta zemljišta, kojom se propisuje Program monitoringa zemljišta, metodologija za sistemsko praćenje kvaliteta i stanja zemljišta, kriterijumi za određivanje broja i rasporeda mernih mesta, kao i lista parametara za određeni tip zemljišta.

Ovom uredbom određuju se i standardi koji će biti korišćeni za uzorkovanje zemljišta, njihovu analizu i obradu podataka, kao i indikatori za ocenu rizika od degradacije zemljišta i rokovi i način dostavljanja podata za sprovođenje ovog propisa,

Na inicijativu premijerke Ane Brnabić, doneta je Odluka o obrazovanju Radne grupe za izradu predloga strategije razvoja veštačke inteligencije Republike Srbije u periodu od 2020. do 2025. godine.

Globalni razvoj oblasti veštačke inteligencije nametnuo je potrebu za formiranjem ovog radnog tela koje će definisati strategiju i omogućiti razvoj ove oblasti u Srbiji.

Na sednici je usvojen i Program za razvoj elektronske trgovine u Republici Srbiji za period 2019-2020. godine. Ovaj program namenjen je trgovcima koji obavljaju elektronsku trgovinu, pre svega malim i srednjim preduzećima, privrednim društvima i preduzetnicima koji pružaju poštanske (kurirske) usluge, potrošačima, kao i nadležnim inspekcijama.

Primenom Programa otklanjaju se barijere na strani ponude i tražnje na tržištu elektronske trgovine, jača infrastruktura i unapređuje zakonodavni institucionalni okvir u ovoj oblasti.

Članovi Vlade usvojili su Zaključak kojim se preporučuje Narodnoj skupštini da organizuje otvoreni sastanak na kojem bi učestvovali predstavnici svih parlamentarnih stranaka, predstavnici Regulatornog tela za elektronske medije i predstavnici svih pružaoca medijskih usluga u oblasti televizije sa nacionalnom frekvencijom.

Predviđeno je da se na ovom sastanku razmotri i precizira pojam zastupljenosti bez diskriminacije svih političkih subjekata u toku izborne kampanje.

U cilju unapređenja izbornog procesa, Vlada je donela zaključak kojim se preporučuje Regulatornom telu za elektronske medije da donese Pravilnik kojim će se bliže definisati predstavljanje političkih subjekata u izbornoj kampanji na javnim medijskim servisima.

Na sednici je usvojen zaključak kojim se utvrđuje da je projekat izgradnje Beogradskog metroa projekat od značaja za Republiku Srbiju i data saglasnost da investitorska prava u ime i za račun Republike Srbije, kao investitora, za izvođenje radova na izgradnji metroa u Beogradu vrši Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Vlada je na današnjoj sednici dodelila nacionalno sportsko priznanje Dimitriju Grgiću za osvojenu srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu u olimpijskom sportu-streljaštvo, održanom 2009. godine u Pragu.

Izvor: Vebsajt Vlade, 10.10.2019.
Naslov: Redakcija