Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O FINANSIJSKOJ PODRŠCI PORODICI SA DECOM: Podneta Inicijativa za izmenu Zakona


Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković istakla je da će zahvaljujući zalaganju te institucije biti ukinute, kako je navela, sporne odredbe u Zakonu o načinu određivanja maksimalnog broja zaposlenih u javnom sektoru ("Sl. glasnik RS", br. 68/2015, 81/2016 - odluka US i 95/2018), kao i da je podneta Inicijativa za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom ("Sl. glasnik RS", br. 113/2017 i 50/2018).

Kako se navodi u saopštenju, Janković je ukazala da su mnoge kompanije potpisale "Partnerstvo za ravnopravnost" čime su potvrdile time, kako je rekla, odgovornost za poštovanje i primenu principa ravnopravnosti i nediskriminacije, sadržanih u Kodeksu ravnopravnosti koji je Poverenik objavio 2017. godine.

"Neophodno je da poslodavci poštuju prava i obezbede jednak tretman svih zaposlenih, a smanjivanje i suzbijanje diskriminacije iz oblasti rada i zapošljavanja je zajednički cilj Poverenika za zaštitu ravnopravnosti i sindikalnih udruženja", istakla je Janković.

Ona je navela da je potrebno povratiti vrednost rada i da to treba da bude jedan od nacionalnih prioriteta u Srbiji.

"Rad i zapošljavanje je već godinama oblast u kojoj građani i građanke podnose najviše pritužbi koje daju uvid u najčešće slučajeve diskriminacije sa kojom se najviše suočavaju žene, ali isto tako i pripadnici marginalizovanih društvenih grupa - nenapredovanje, otpuštanje, uskraćivanje različitih prava iz radnog odnosa, nejednake zarade žena i muškaraca za obavljanje istog posla", naglasila je Janković.

Ona je dodala da je sindikati moraju biti spona između radnika i poslodavaca i da je njihov zadatak da se zalažu za prava zaposlenih na dostojanstven rad i ravnopravan tretman.

Izvor: Vebsajt N1, 07.10.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija