Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O RADU: Predsednik sindikata kao predstavnik zaposlenih ima posebnu zaštitu od otkazivanja ugovora o radu ili stavljanja u nepovoljan položaj zbog takvih aktivnosti. Dokazivanje da razlog razmeštaja na druge poslove nije posledica rada u sindikatu ostaje na poslodavcu, ne na predstavniku zaposlenih


Može li poslodavac predsednika sindikalne organizacije da rasporedi na drugo radno mesto? To pitanje nedavno su postavili čitaoci "Politike", zainteresovani da saznaju da li poverenik uopšte može da bude stavljen u nepovoljan položaj zbog sindikalnih aktivnosti. Pravni tim iz Saveza samostalnih sindikata Beograda objašnjava da predsednik sindikata kao predstavnik zaposlenih ima posebnu zaštitu od otkazivanja ugovora o radu ili stavljanja u nepovoljan položaj zbog takvih aktivnosti.

- Najbolje je to pitanje urediti kolektivnim ugovorom kod poslodavca i razraditi šta znači nepovoljan položaj predstavnika zaposlenih, odnosno sindikata. Poslodavac u svakom slučaju mora da izda konkretno obrazloženje za trajni premeštaj predsednika sindikalne organizacije - napominju u savezu. Dokazivanje da razlog premeštaja na druge poslove nije posledica rada u sindikatu ostaje na poslodavcu, a ne na predstavniku zaposlenih. Ukoliko to nije poštovano, ističu u ovom savezu, zaposleni koji ima sindikalnu funkciju u ustanovi i preduzeću može podneti tužbu nadležnom sudu.

Da je, međutim, predstavnik sindikalaca izjednačen sa ostalim radnicima podsećaju u Asocijaciji slobodnih i nezavisnih sindikata. Zahvaljujući Zakonu o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US, 113/2017 i 95/2018 - autentično tumačenje), predsednik sindikata izjednačen je sa ostalim zaposlenima, iako je njegova uloga u zastupanju interesa radnika pred poslovodstvom najčešće veoma nezahvalna. Postavlja se pitanje koji je onda interes radnika da prihvati funkciju predsednika sindikata. U asocijaciji objašnjavaju da se pritiskom iz centrala saveza i asocijacija sprečava da poverenik bude na vetrometini.

- Mnogi poslodavci uvažavaju tu važnu funkciju, ali to ipak ostaje na nivou dobre volje. Da nije tako, onda bi dnevno dosta sindikalaca gubilo poslove ili bi bili premeštani na drugo radno mesto - ističu u asocijaciji.

Ostaje, ipak, nejasno zašto je država odlučila da iz Zakona izbaci član koji se odnosio na status predstavnika zaposlenih (i po starom zakonu mogao je da dobije otkaz ako ne postupa u skladu sa zakonom, opštim aktom i ugovorom o radu). Sindikalci su uvereni da se država na takav način dodvorava stranim poslodavcima i investitorima. Strancima, kako dodaje Ranka Savić, predsednica asocijacije, ne odgovaraju sindikalna udruživanja, mada u njihovim zemljama sve to veoma dobro i uredno funkcioniše.

Izvor: Vebsajt Politika, Marija Brakočević, 03.10.2019.
Naslov: Redakcija