Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O VISOKOM OBRAZOVANJU: Skupštinski Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo jednoglasno podržao Predlog zakona. Najavljuje se amandman kojim bi starim studentima magistarskih i doktorskih studija bio produžen rok za okončanje studija za dve godine


Odbor za obrazovanje, nauku, tehnološki razvoj i informatičko društvo Narodne skupštine Republike Srbije jednoglasno je, 12. oktobra 2016. godine, podržao Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju, u načelu, a većina poslaničkih grupa najavljuje da će podneti amandman na taj Predlog zakona, kako bi i starim studentima magistarskih i doktorskih studija bio produžen rok za okončanje studija za dve godine.

Većina poslaničkih grupa uputila je ili će uputiti ovaj amandman, čulo se na Odboru.

Prema Predlogu zakona, koji je na sednici Odbora obrazložila pomoćnica ministra prosvete Vesna Mandić, studenti osnovnih studija koji su upisani po starim programima imaće rok da diplomiraju do kraja školske 2017/18, odnosno 2018/19, za studente medicinskog fakulteta. Ona je rekla da Nacionalni savet za visoko obrazovanje nije bio za to da produžetak važi i za stare postdiplomce, što je Ministarstvo prosvete podržalo, ali su predstavnici svih poslaničkih grupa koji su učestvovali u diskusiji bili saglasni da produžetak treba da važi i za ovu kategoriju studenata.

Predlogom zakona, uslov za upis u narednu školsku godinu o trošku budžeta ostaće 48 bodova. Mandićeva je rekla da svega 10 odsto studenata uspe da ispuni zakonski uslov i prikupi 60 bodova, te da cilj Vlade Republike Srbije nije da ih finansijski optereti, zbog čega je predloženo da granica za budžet ostane 48 bodova.

Pomoćnica ministra je rekla da je formirana radna grupa od 12 studenata, koji treba da kažu šta bi trebalo menjati u aktuelnom Zakonu o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 76/2005, 100/2007 - autentično tumačenje, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013, 99/2014, 45/2015 - autentično tumačenje i 68/2015) i da je rad na izmeni tog dokumenta počeo, ali da će od broja predloženih rešenja zavisiti da li će se raditi nov zakon ili će se ponovo ići na izmene.

Predlog zakona nalazi se na dnevnom redu tekuće Druge sednice Drugog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije u 2016. godini.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Andrić, 12.10.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcije