Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O UPRAVLJANJU RIZIKOM OD ELEMENTARNIH NEPOGODA: PREDVIđA SE OSNIVANJE DIREKCIJE ZA UPRAVLJANJE RIZIKOM I VANREDNIM SITUACIJAMA, OBJEDINJAVANJEM KANCELARIJE ZA POMOć I OBNOVU POPLAVLJENIH PODRUčJA VLADE RS I SEKTORA ZA VANREDNE SITUACIJE MUP-A. DIREKCIJA ćE POčETI SA RADOM 1. JANUARA 2016. GODINE, A IMAćE FUNKCIJE UPRAVLJANJE RIZICIMA, REAGOVANJA NA VANREDNE SITAUCIJE I FUNKCIJU OBNOVE


Srbija bi do kraja 2015. godine trebalo da dobije Zakon o upravljanju rizikom od elementarnih nepogoda, koji će jasno definisati zadatke, uloge i odgovornost svih relevantnih institucija na lokalnom i nacionalnom nivou.

Nacrt zakona o upravljanju rizikom od elementarnih nepogoda predviđa osnivanje Direkcije za upravljanje rizikom i vanrednim situacijama, koja bi trebalo da nastane objedinjavanjem Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Vlade Srbije i Sektora za vanredne situacije MUP-a.

Direkcija za upravljanje rizikom i vanrednim situacijama trebalo bi da počne sa radom 1. januara 2016. godine, a imaće tri funkcije:

  • upravljanje rizicima,
  • reagovanje na vanredne sitaucije i
  • funkciju obnove.

Direktor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, Marko Blagojević, smatra da je Srbija danas bezbednija nego u maju 2014. godine, ali da je pred nama rad na uređenju sistema koji treba da doprinese upravljanju rizicima i učini nas otpornijim da sprečimo štetu nastalu dejstvom prirode.

Za to su potrebne godine i novac, napomenuo je Blagojević, izrazivši očekivanje da će UN, EU i Svetska banka nastaviti da na tom polju pružaju podršku Srbiji.

Usvajanjem ovog zakona, navodi Blagojević, Srbija će postati prva zemlja čiji će zakonski okvir upravljanja rizicima biti usklađen sa najvišim međunarodnim standardima, odnosno sa Okvirom za smanjenje rizika od katastrofa iz Sendaja.

Nacrtom zakona se predviđa uvođenje novih instituta, poput planova smanjenja rizika koje su nadležni organi dužni da sprovedu, registar rizika kao geografsko-informaciona baza podataka koju vodi Direkcija, a kojim bi bile precizno definisane zone povećanog i neposrednog rizika.

Blagojević dodaje i da Nacrtom zakona nije predviđena obaveza osiguranja nekretnina, ali da se mora razgovarati i raditi na unapređenju svesti ljudi o značaju osiguranja.

"Osiguranje je veoma bolna tema.To je dodatni trošak na već velike troškove i mala primanja", naveo je Blagojević. 

Izvor: Vebsajt Tanjug, 13.10.2015.
Izvod iz vesti, Naslov, Obeležavanje: Redakcija