Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NACRT ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BEZBEDNOSTI SAOBRAĆAJA: Oduzimanje vozila, sertifikat o profesionalnoj kompetenciji vozača profesionalaca, unapređen sistem kaznenih poena


U toku je priprema izmena nacrta zakona o bezbednosti saobraćaja, a neke od važnijih izmena tiču se kazni za vozače u alkoholisanom stanju.

Kazne će biti oštrije nego što su bili do sada. Kada je reč o vožnji u alkoholisanom stanju, predlog je da takvim vozačima bude trajno oduzeta dozvola, pa čak i vozilo.

"Ministarstvo unutrašnjih poslova je formiralo komisiju koja pravi Nacrt zakona o izmenama i dopunama zakona o bezbednosti saobraćaja.

Odredba koje se odnosi na oduzimanje vozila se spominjala i ranije i svakako je jedna od mogućih kazne za one koji čine najteža dela, dakle za one koji voze u alkoholisanom stanju ili pod dejstvom droge. To se za sada jedna od opcija, a videće se da li će biti i deo zakona", kaže Zoran Alimpić iz Agencije za bezbednost saobraćaja.

Pored toga, kaže Alimpić, novina će biti i sertifikat o profesionalnoj kompetenciji vozača profesionalaca, što treba da se prilagodi sa evropskom direktivom koja uređuje tu oblast.

"Razmišlja se i o tome kako da se unapredi sistem kaznenih poena, odnosno da se pre sticanja 18 kaznenih poena krene preventivno prema takvim vozačima i upozori ih se šta se dešava kada skupe 18 poena. To su mehanizmi o kojima se razmišlja. Dakle, mi unapređujemo postojeći Zakon o bezbednosti saobraćaja. On je donet 2009. godine i mislimo da se da više nije dovoljno dobar. Postoji dosta dobrih odredaba u zakonu koje su sporo ušle u primenu Ideja nam je da sve što smo uočili u ovih pet godina implementiramo u zakon", kaže Alimpić.

On dodaje da je ovaj zakon generalno promenio ponašanje vozača na bolje, te je smanjio broj poginulih i povređenih, i nastradale dece.

Izvor: RTV