Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI IZMENE ZAKONA O FISKALIZACIJI: Prelazni period za e-fiskalizaciju od 1. novembra do 30. aprila 2022. godine


Izmenama Zakona o fiskalizaciji ("Sl. glasnik RS", br. 153/2020), koje će biti utvrđene na sednici Vlade Republike Srbije u četvrtak i upućene Narodnoj skupštini na razmatranje i usvajanje, biće predložen prelazni period za novu e-fiskalizaciju od 1. novembra ove do 30. aprila sledeće godine, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

Mali je objasnio da se šestomesečni prelazni period uvodi na predlog privrede kako bi bilo dovoljno vremena da svi privrednici prihvate novi model.

On je najavio još jednu zakonsku izmenu a ona propisuje da više neće biti potrebe za defiskalizacijom kasa.

Ministar finansija je, takođe, rekao da su e-fakture i e-fiskalizacija najznačajniji projekti u narednom periodu jer se od njih očekuje da olakšaju poslovanje privrede i poboljšaju fiskalni sistem.

E-fakture koje će u potpunosti biti uvedene do kraja 2022. godine i novi sistem fiskalizacije za koji je rok kraj aprila sledeće godine, značiće da nam potpuno drugačije radi sistem naplate i kontrole celog platnog prometa u zemlji, objasnio je Mali.

On je podsetio na to da će e-fakture biti uvođene u tri faze a da će do kraja 2022. godine cela privreda, dakle i javni i privatni sektor, koji su u sistemu PDV-a, biti obavezni da ih koriste.

Prema njegovim rečima ovaj sistem je važan, jer osim što daje bolji uvid u prodaju, omogućava da se elektronski upare ulazne i izlazne fakture.

Ako se one upare, automatski se dobija nazad porez na dodatu vrednost, a upravo je ubrzavanje povraćaja PDV-a bio najvažniji zahtev privrednika, naveo je Mali.

Ministar je istakao da iskustvo Evropske unije pokazuje da se u proseku upari oko 85 odsto e-faktura i odmah dobija povraćaj PDV-a, pa ostane da se reši problem ostalih 15 procenata.

Uvođenje e-faktura, kako je istakao, mnogo znači za likvidnost privrede i za njenu konkurentnost, koja bi trebalo da se poboljša.

Izvor: Vebsajt Vlade, 09.09.2021.
Naslov: Redakcija