Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O VISOKOM OBRAZOVANJU: Za smanjenje broja ESPB bodova za upis na budžet u narednu godinu studija neophodna izmena Zakona


Bez promene Zakona o visokom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 88/2017, 73/2018, 27/2018 - dr. zakon, 67/2019 i 6/2020 - dr. zakoni) ne postoji mogućnost da se smanji broj ESPB bodova za upis na budžet u narednu godinu studija, koji sada iznosi 48 bodova, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević i dodaje da će se studentima pomoći na drugi način, boljom preraspodelom budžetskih mesta.

On je rekao da je doneta odluka o "nekoj vrsti socijalne podrške studentima" i da će oni kojima fali nekoliko bodova i koji bi u redovnim okolnostima izgubili budžet, biti omogućeno da studiraju o trošku države.

"Čak i ako nema 48 ESPB bodova u pojedinim situacijama student može da ostane na budžetu. Primera radi, ako je neki fakultet na drugoj godini imao 30 budžetskih studenata prošle godine, a uslov za upis na budžet u treću godinu je ispunilo samo 20 akademaca, to znači da je ostalo 10 budžetskih mesta. Fakulteti mogu da spuste cenzus i da oni koji su blizu 48 bodova budu na budžetu", pojasnio je Šarčević.

On je naveo da će to biti uređeno odlukom Vlade Republike Srbije, da se neće zvati smanjenje kvota, već "fond pomoći" koji fakulteti mogu da iskoriste i da daju studentima.

Šarčević kaže da je sa premijerkom Anom Brnabić dogovorio da ove godine ostane isti broj budžetskih mesta kao i prošle godine za starije studente (drugu, treću, četvrtu godinu).

"Ovim nismo ugrozili Zakon, niti smo ga menjali, nego smo dali jednu vrstu posebnog tumačenja zato što je vanredna situacija", naveo je ministar i dodao da to važi samo u vanrednim okolnostima i da nije trajno rešenje.

Što se tiče smanjenja školarina, ministar je naveo da će svaki fakultet sa svojim studentskim parlamentom da se dogovori o tome, jer će negde moći da se smanje školarine, negde ne.

Ono što je izvesno, svi fakulteti će samofinasirajućim studentima omogućiti plaćanje školarine u više rata.

Predstojeću školsku godinu Univerzitet u Beogradu radiće po kombinovanom modelu nastave, koji će se prilagođavati specifičnostima svakog fakulteta ali i epidemiološkoj situaciji, odlučeno je na sednici Senata.

To znači da će teoretska nastava biti organizovana onlajn, a praktična nastava - uživo.

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović rekla je da bi svi trebali da se potrude da školska godina krene na vreme, kao i da se vežbe ostvaruju u što boljim uslovima, jer se sa dolaskom hladnog vremena, kako kaže, može očekivati povećanje broja obolelih od kovida-19.

Ona je navela da uprave fakulteta moraju pratiti da li svi nastavnici i profesori drže onlajn nastavu, jer, kako je navela, onlajn nastava nije slanje "Power point" prezentacija i materijala za učenje.

Dekane je zanimalo kako da se ponašaju ukoliko se u grupi za vežbe pojavi zaraženi student i da li studenti iz te grupe idu u izolaciju.

Epidemiolog Mila Paunić iz Studentske poliklinike kaže da, ukoliko su se primenjivale epidemiološke mere - nošenje maski, distanca od dva metra, higijena, onda samo zaraženi student idu u izolaciju, dok ostali mogu da nastave sa radom.

Profesorka Tatjana Pekmezović sa Medicinskog fakulteta u Beogradu pojasnila je da je drugačija situacija ukoliko se u grupi pojavi dvoje zaraženih studenata.

"Dvoje zaraženih studenata znači da je došlo do lokalne transmisije i moraju svi pod nadzor i u izolaciju", pojasnila je ona.

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da će se nastava u školama organizovati drugačije samo ako se u istoj grupi pojave dva pozitivna deteta.

"Lekarski deo Kriznog štaba u prvom momentu je naveo da nema posebne procedure, da dete odlazi kući, pre svega sobu za izolaciju", rekao je Šarčević upitan kakva je procedura u školama ako dete pokaže simptome respiratnornih infekcija.

Ministar je podsetio je da su u Železniku bila dva slučaja, kada nije bila konačna procedura, koja je dopunjena.

Tada je, kako je dodao, bez dodatnog znanja desetak dece pušteno da prate nastavu od kuće dok se ne vidi kakvo je stanje.

"Sada nam je jasno, nakon dopunskih kriterijuma iz Batuta, da je ta soba za izolaciju dovoljna za jedno dete, svi nose maske i ne postoji mogućnost da se prokuži, ali ako se pojave dve slučaja u istoj grupu dužnost je da se na drugi način organizuje, da svi idu u izolaciju", rekao je Šarčević.

Izvor: Vebsajt RTV, 09.09.2020.
Naslov: Redakcija