Zastava Bosne i Hercegovine

PARAGRAFOVA SPECIJALIZOVANA OBUKA ZA SAMOSTALAN RAD U OBLASTI BUDŽETSKOG RAČUNOVODSTVA


Kompanija Paragraf organizuje specijalizovanu obuku za samostalan rad u oblasti budžetskog računovodstva.

Obuka počinje u ponedeljak 26. oktobra 2020. godine, traje 2 meseca, 16 radnih dana, odnosno 48 časova.

Na kraju dvomesečne obuke predviđen je završni test provere znanja polaznika.

Nastava se održava prve dve nedelje ponedeljkom i sredom, a narednih šest nedelja ponedeljkom i četvrtkom, u intervalu od 11 do 14 h.

Kompanija je preduzela sve odgovarajuće mere u cilju zaštite zdravlja svih učesnika naše obuke i sprečavanja širenja koronavirusa, sprovođenjem svih mera predostrožnosti u smislu lične zaštite, dezinfekcije i održavanjem preporučene fizičke distance.

Obuka obuhvata prikaz teorijskih postavki, kao i celokupnu knjigovodstvenu evidenciju poslovnih promena u skladu sa propisima o budžetskom računovodstvu.

Polaznici se obučavaju za samostalno praćenje svih poslovnih događaja, počev od blagajne i likvidature i određenih obračuna, pa do knjigovodstvene evidencije poslovnih promena i sastavljanja finansijskih izveštaja.

Takođe, svaki polaznik biće na kraju obuke osposobljen da samostalno evidentira poslovne promene i sastavlja periodične i godišnje finansijske izveštaje.

Obuka je namenjena svim poslodavcima koji žele da njihovi zaposleni nauče sve o specifičnostima budžetskog računovodstva, zaposlenima u javnom sektoru na poslovima računovodstva i interne kontrole, kao i nezaposlenima i svim drugim zainteresovanim licima koji žele da nauče ili usavrše svoje znanje iz oblasti budžetskog računovodstva, od otvaranja poslovnih knjiga do sastavljanja finansijskih izveštaja.

Rad u manjim grupama i neposredan i otvoren kontakt sa predavačem omogućava polaznicima da se upoznaju sa celinom materije, da razreše sve nedoumice koje imaju u vezi sa budžetskim računovodstvom i izveštavanjem i da primene stečeno znanje odmah po završetku obuke.

Od tema izdvajamo:

Osnove budžetskog sistema, računovodstva i budžetskog računovodstva

Knjigovodstvena evidencija poslovnih promena

  • Knjiženje tekućih prihoda i tekućih rashoda i primanja i izdataka
  • Praćenje promena na kontima stanja
  • Knjigovodstvena evidencija PDV

Pripremne radnje za sastavljanje finansijskih izveštaja

  • Svođenje knjiženja na gotovinsku osnovu
  • Obračun i knjiženje amortizacije
  • Sprovođenje popisa i knjiženje rezultata popisa

Utvrđivanje rezultata poslovanja

Izveštavanje

  • Periodični izveštaji o izvršenju budžeta
  • Godišnji finansijski izveštaji - popunjavanje obrazaca i sastavljanje obrazloženja

Primena ostalih propisa od značaja za rad i izveštavanje kod korisnika javnih sredstava

Predavač:

  • Jasmina Vratonjić, glavni i odgovorni urednik stručnih časopisa "Budžetski instruktor" i "Pravo u javnom sektoru" - Diplomirani ekonomista, sa dugogodišnjim iskustvom u primeni i tumačenju propisa iz oblasti finansija, računovodstva, upravljanja i sistema kontrola u privredi i u javnom sektoru, autor i koautor velikog broja priručnika i stručnih komentara, sertifikovani predavač iz više oblasti poslovanja javnog sektora

Detaljne informacije o obuci (teme, prijavu, informacije u vezi sa kotizacijom i ostale korisne informacije) preuzmite na stranici "Specijalizovana obuka za samostalan rad u oblasti budžetskog računovodstva".

Izvor: Redakcija, 13.09.2020.