Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI ZAKON ZA UVOĐENJE AMBER ALARMA: Sistem za brzo reagovanje kod nestanka dece biće uveden do kraja 2020. godine


Amber alert, sistem za brzo obaveštavanje o nestanku dece, Srbija bi trebalo da dobije već do kraja godine, jer nema razloga da se odugovlači, kaže Vesna Stanojević, koordinator Sigurne kuće.

- Pristalica sam uvođenja državnih institucija, ali podržavam i inicijative nevladinog sektora - kaže ona. - Najvažnije je ko će brže i efikasnije uvesti sistem.

O uvođenju Amber alerta prethodno su razgovarali ministar Nebojša Stefanović i predsednik fondacije Amber alert Evrope Frank Hoen, koji je pozdravio spremnost MUP Srbije da bude deo ovog sistema i ocenio je da je način na koji srpska policija postupa u slučajevima nestanka dece efikasan.

- Želimo "srpski" Amber alert i činimo sve za miran san svakog deteta - rekao je Stefanović.

Naglasio je da njegovim uvođenjem sve aktivnosti policija preduzima momentalno, pretpostavljajući da je nestalo dete ugroženo, sve dok se ne dokaže suprotno.

- Cilj Ministarstva je da adekvatno odgovori na sve rizike koji mogu da dovedu do nestanka dece, da bi se izbegle trajne posledice po njihovo zdravlje - rekao je Stefanović. - Proticanje vremena je od suštinskog značaja prilikom nestanka dece i procesuiranja tih slučajeva.

Za Damjana Mikliča, direktora policijske ekspertske mreže za nestale, u slučajevima nestanka dece razmena informacija je od presudnog značaja i izrazio je spremnost ove organizacije za saradnju sa srpskom policijom.

Fondacija "Tijana Jurić" jedan je od inicijatora uvođenja Amber alerta u Srbiju.

Ovaj sistem podrazumeva da kada dete nestane, mediji prekinu emitovanje programa, prikažu fotografije, podatke gde je viđeno poslednji put, šta je nosilo, da svi mobilni operateri pošalju SMS i MMS poruku sa tim informacijama i da ih imaju na svojim LED ekranima benzinske pumpe i trgovinski lanci.

Izvor: Vebsajt Novosti, J. Ž. S., 09.09.2020.
Naslov: Redakcija