Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREMA PREDLOGU MINISTARSTVA PROSVETE OKO 30.000 RAZREDNIH STAREŠINA TREBALO BI DA BUDE U PLATNOJ GRUPI 9: Predstavnici sindikata ostali su pri svom zahtevu da svi zaposleni u prosveti budu u devetoj platnoj grupi


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u Vladi Republike Srbije, Mladen Šarčević, razgovarao je sa predstavnicima reprezentativnih sindikata u prosveti o predlogu platnih grupa i razreda u toj oblasti koji bi trebalo da budu deo zakona o sistemu plata u javnom sektoru.

Na sastanku je dogovoreno da razgovori budu nastavljeni u utorak, 18. septembra, a jedan od predloga resornog ministarstva jeste da u devetoj platnoj grupi u prvom razredu budu nastavnici sa razrednim starešinstvom, dok bi ostali nastavnici predmetne nastave bili u osmoj platnoj grupi, u trećem razredu.

Prema predlogu Ministarstva, oko 30.000 razrednih starešina trebalo bi da bude u platnoj grupi 9.1. Po osnovu otežanih uslova rada u toj grupi biće još 3.000 prosvetnih radnika. Osim toga, od 2019. godine, postepeno, na osnovu Pravilnika o stručnom usavršavanju i sticanju zvanja nastavnika u tu platnu grupu i platni razred će moći da uđe do 25 odsto zaposlenih u prosveti.

Kako je rečeno, korepetitori sa sedmim stepenom stručnosti bili bi u osmoj grupi, kao i sekretari i bibliotekari. Oni bi bili izjednačeni sa nastavnikom predmetne nastave bez starešinstva.

Šarčević je ocenio da je sistem postavljen pozitivno i da motiviše, kao i da nudi mogućnost napredovanja.

On je podsetio na to da osnovna delatnost nije jedini kriterijum za određivanje platne grupe i ocenio da je predloženi model održiv.

Sastanku u Ministarstvu prosvete prisustvovali su i ministar državne uprave i lokalne samouprave, Branko Ružić i državni sekretar Ministarstva finansija, Jelena Tanasković.

Ružić je naglasio da je na svim sastancima ministar prosvete zastupao upravo interese zaposlenih u prosveti.

Predstavnici sindikata ostali su pri svom zahtevu da svi zaposleni u prosveti budu u devetoj platnoj grupi.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 13.09.2018.
Naslov: Redakcija